Turhan Eyüboğlu


Artık Ben Vatandaş Oldum

Artık Ben Vatandaş Oldum


Artık Ben Vatandaş Oldum

 

Bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere 19 Aralık 2019 Çarşamba günü bu köşemde sizinle paylaştığım bir yazım olmuştu. Hani başlığı "Bu Devirde Vatandaş Olmak Zor!" diye. Hatırladınız mı o yazımı? Hatırlamadıysanız size kısaca hatırlatayım!

 

Hani ne hikmetse, özel hastanelerin kural ve kanun tanımazlığından, kafalarına göre istedikleri parayı vatandaştan aldıklarını yazmıştım. Bu gidişe kimsenin dur demeyişini de yazmıştım! Şimdi hatırladınız mı?

 

Hani, özel hastanelerin vatandaştan alacakları bedeli ve ne kadar olacağının SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) belirlediğini, bu ücretin üstünde ücret alınırsa hakkımızı aramamız gerektiğini bunun da vatandaşlık görevi olduğunu yazmıştım. Şimdi hatırladınız mı ?

 

Hani, özel hastanelerde belirlenen ücretin üstünde ücret alınırsa hakkınızı aramanız mümkün olduğunu... Bunun için vatandaşlık görevinizi yerine getirip hakkınızı sonuna kadar aramanız gerektiğini, yani vatandaş olmada ısrar etmemiz gerektiğini yazmıştım. Şimdi hatırladınız mı?

 

Hani "İyi de be kardeşim benden fazla para aldıklarını nereden bileceğim?" sorusunu içinizden soruyor olabilirsiniz diye yazmıştım. Sonra da sormayın! Özel hastanede muayene olduktan sonra hastaneden çıkarken sekretere giderek dökümlü faturanızı isteyin ve alın demiştim! Hatırladınız mı?

 

Hani daha sonra bu aldığınız faturanın üstüne bir üst yazı yazarak SGK'ye baş vurduğunuzda verdiğiniz fazla parayı geri alma imkanı bulacağını ve böylelikle vatandaşlık görevinizi yerine getirmiş olacağınızı da yazmıştım.

 

Neyse, ben asıl konuya geleyim! Yukarıda da bahsettiğim gibi ne yazık ki özel hastaneler hakları olmadığı halde senden benden fazla para alıyorlar! Bir muayene için MedicalPark Yıldızlı Hastanesine 30/07/2019 tarihinde giderek muayene oldum. Tahlillerimi yaptırdım ve ücretini ödedim. Hastaneden çıkarken idari bürosuna başvurarak dökümlü faturamı istedim ve aldım.

 

Daha sonra da Trabzon SGK'ye bir dilekçeyle başvurmuştum. (Fatura tarihinden bir ay sonra başvurunuzu yapın ki size verilen hizmetin ücretlenmesi ortaya çıkmış olsun.) Belli bir zaman sonra yapılan fatura tesbitinden sonra benden fazla para alındığı tesbit edildi.

 

Trabzon SGK, benden alınan fazla paranın yazısını bana verdi. Ben de o yazıyla beraber kaymakamlıklarda bulunan "Tüketici Hakları" masasına başvurarak haksız yere alınan paramı geri istedim. Anlayacağınız bu devirde vatandaş olmak için ısrarcı oldum.

 

Şimdi içinizden bu kadar işi bana yaptırana kadar benim hakkımı koruyacak kanunları çıkaran devlet, denetleyici olarak her gün üç dört faturayı alıp denetlese de bu hastanelere "Hakları olmadığı halde aldıkları parayı aldırmasa!" demek geliyor diyebilirsiniz. Ama diyemiyorsunuz değil mi ? Çünkü desem de bir işe yaramıyor, diyeceksiniz. İşte onun için "Bu devirde vatandaş olmak zor!" demiştim. Bu konuda ısrarcı olacağız. Başka çaresi yok ne yazık ki!

 

Tüketici Hakem Heyeti, benden alınan fazla para başvurumu 13.02.2020 tarihinde sonuçlandırdı. İşte o üç sayfalık "Sonuç Karar Tutanağı" birkaç gün önce adresime ulaştı. Şimdi size sonuç tutanağındaki karar maddelerini kısaca yazıyorum.

 

Karar

1- Başvuru sahibinin talebinin kabulüne..

2- Tüketiciden tahsil edilen .......... ücretin MLP sağlık hizmetleri anonim şirketi Trabzon Şubesi tarafından tüketiciye (yani bana) iadesine...

3- İş bu karar yerine getirilmemesi halinde (kısaca yazdım) icra yoluyla tahsiline...

4- Kısa yazıyorum. Tebligat ücretini vergi dairesine ödemesine...

5- Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tarafların Tüketici Mahkemesine itiraz hakları olduğu oy birliği ile karar verilmiştir.

 

Özel hastane sahipleri şunu diyebilir:

 

"Senin, devletin bize ödediği paradan haberin var mı?"

 

Bunda haklı da olabilirler. Var kardeşim! Onu devletle halledeceksin. "Körler sağırlar, birbirini ağırlar." moduna girip de gücü yettiğine mantığı ile gitmeyeceksin ya da "Kusura bakmayın; ben devletin verdiği parayla bu hizmeti veremiyorum!" deyip insanları bilgilendireceksin. Hem kiliseye hem camiye yaranmaya çalışarak şark kurnazlığı yapmayacaksın.

 

Şimdi biz vatandaşlara düşen görev hakkını yedirmeyen, hakkını savunan, fırsatçılara imkan sağlamayan, kendisinin enayi yerine koyulmasına müsaade etmeyen bir birey olarak özel hastaneye gittiğimizde tüm işlemlerimiz bittikten sonra çıkarken dökümlü faturayı alıp ve o faturaya fişleri ekleyerek aşağıdaki dilekçe örneğini doldurarak SGK'ye vermek olmalıdır ki denetleme mekanizmasının yapamadığı haksızlıkları engelleyelim!

 

Trabzon Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğüne

 

.../.../.... tarihinde .................................Hastanesinden hizmete uygulanan ilave ücretin fazla uygulandığını düşünmekteyim.

Gerekli olan işlemin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla...

Ad soyad:

Telefon. :

Tc no. :