Osman Konak


Ali ÖZYAKUP -CEVAT ÖZYAKUP

BAKKAL


Ali ÖZYAKUP -CEVAT ÖZYAKUP

BAKKAL

Çatak(Meksila) köyünden Ali Özyakup 1903’de dünyaya geldi. İlkokulu Trabzon Rüştiye mektebi ikinci sınıfında okurkenokulu terk ederek köyüne döndü.Askerliğinden sonra Maçka merkezde esnaflık yaşantısına başladı.Yapmış olduğu üç evliliği vardır. Ali Özyakup 03 Mart 1967’de vefat etti.

 

Ali Özyakup’un çocuklarından Cevat Özyakup 01 Mart 1937’de Çatak(Meksila)köyünde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Maçka merkez de okudu. Okul bitiminden sonra Samsun ilinde bakırcılık mesleği ile uğraş veren Murat Turan yanında bakırcı çırağı olarak işe başladı.

 

17 yaşında genç bir delikanlı iken bakırcı kalfası olarak çalıştığı Samsun’da evlenerek bu şehre yerleşti.Evliliğinden ikiz çocukları(Hasan ve Hikmet)doğdu.Askerlik görevini tamamladıktan sonra 7yıl daha Samsun ilinde kalarak bakırcılık mesleğine devam etti.

 

Samsun ilinde kaldığı sürede bakırcılık mesleği ile esnaflık yaşantısına devam etti. Samsun’da kaldığı yıllar sonrasında ailece verdiği karar sonrasında memleketi Maçka’ya dönme kararı aldı. Gençlik yıllarını yaşadığı Samsun’dan ailesiyle birlikte doğduğu topraklar olan Maçka’ya geri döndü.

 

           Maçka ilçe merkezinde bir süre boş kaldıktan sonra dayısının oğlu Turan Erden ile ortak bir bakkal dükkânı açtılar.Daha sonra ortak olarak 1959 model Austin marka kamyon satın alarak taşımacılık işine başladı. Satın almış olduğu kamyonet ile yaylalardan ot ve odun taşıma işlerine devam ederken “Karakaban” yaylasında arabası ile yuvarlandılar. Bu kazada canını zor kurtardı.Kaza sonrasındasatın almış olduğu kamyon tamamen hurdaya çıktı. Yapmış olduğu kazadan sonra bir süreliğine hiçbir iş yapmadan boş kaldı.

 

Gelişen teknolojiler sayesinde 1970 yıllarında piyasaya çıkan Murat 124 marka taksilerden almaya karar verdi. Maçka ilçesinde üçüncü kişi olarak Murat 124 marka taksi satın aldı.(61-AP-193)bu araç ile Trabzon-Maçka arasında 2.25 TL ye yolcu taşımaya başladı. Sahibi olduğu Murat 124 marka taksi ile Trabzon-Maçka arasında ve bazen de şehirlerarası yolcu taşıma işi de yaptı.

 

Kendisi bir süreliğine Gaziantep ve Kilis de Astra jilet bıçaklarının satışını yaptı. Daha sonra kendi isteği doğrultusunda bu işi sonlandırdı. 1975’de tekrar doğduğu topraklara Maçka’ya döndü.

 

         1988’de Çatak(Meksila) köyünde yaşanan ve 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelanda gönüllü arama kurtarma ekibinde esnaf arkadaşları Ali Erden ve Avni Erden ile birlikte yer aldılar.

Ölüm tarihi olan 24 Ağustos 2005 tarihine kadar Maçka merkezde bakkal işletmeciliği ile Maçka halkına hizmet etti.

Kaynak kişi:(Oğlu) Hikmet ÖZYAKUP