Osman Konak

Tarih: 14.03.2025 13:47

AHMET ÇOBAN

Facebook Twitter Linked-in

AHMET ÇOBAN

KUNDURACI-MARKET İŞLETMECİSİ

04.10.1926 Yılında Yeşilyurt(Hacavera) köyünde dünyaya geldi. Baba adı Osman, Anne adı Fatma dır.

İlkokulu Maçka ilçe merkezinde tamamladı. Okul sonrasında ilçe merkezinde kunduracılık (Çapulacılık) mesleğine başladı. Dedesi Ahmet ağa(Çoban),dayısı Musa Turan ilçemizin eski esnaflarındandır.

Babası Osman Çoban’ın beş erkek iki kız çocuğunun bir tanesidir. Erkek kardeşleri Nejmi,Bedri,Kadri ve Nadi Çobandır. Babası Osman Çoban, oğlu Kadri Çoban ’ıİstanbulda Askeri okula kayıt yaptırmak için götürdüğü bir sırada Tramvayın çarpması sonucunda İstanbul’da vefat eder. Tarihler 02.08.1957 yılını göstermektedir.Genç yaşlarında babalarının ölümüyle Ahmet Çoban ve diğer kardeşleri yetim kaldı.

      Babası Osman Çoban yaşadığı talihsiz kaza sonrasında İstanbul’da defnedildi. 1990 lı yıllara gelindiğinde Ahmet Çoban girişimi sonucunda İstanbul’daki mezarından alınarak Güney mahallesindeki aile mezarlığına yeniden defnedildi.

Ahmet Çoban ilçe merkezinde kunduracılık mesleğini öğrendikten sonra bir süre İzmit iline giderek aynı mesleği bu şehirde icra etti. Genç yaşında gurbet ellerinde yapamayacağını düşünerek bir yılın sonunda yeniden Maçka ya döndü.

Mataracı köyünden İsmail Poyraz kızı Gülizar ile evlendi.Bu evliliğinden 4 erkek 5 kız babası oldu.

       Çok partili sisteme geçildiği yıllarda Türkiye de yaşanan siyasal gelişmeler, partilerin örgütlenmesi ilçemizde de yaşanıyordu. 1967 yılında Ahmet Çoban ve arkadaşları ilçemizde örgütlenerek Türkiye İşçi Partisinin(Tip) kurulmasını gerçekleştirdiler. Bir süre İlçe başkanlığında bulundu. 

İlçe merkezinde uzun yıllar kunduracı olarak halkımıza hizmet veren Ahmet Çoban 1975 yılında bu mesleğe son verdi. 1977 yılında Turanlar pasajında bir işyeri kiralayarak market işletmeciliğine başladı. Sonraki yıllarda bu mesleği en küçük oğlu Soner Çoban’ a devretti.

İlçemizde arıcılık sektörünün öncülerindendir. Bir süre Maçka arıcılar birliği başkanlığını da yaptı.

Arıcılık mesleği ile uğraş verdiği yıllarda Gümüşhane, Bayburt illerine giderek burada kaliteli bal yetiştirdi. Arıcılık mesleğini kendisi sevdiği gibi birçok Maçkalıya sevdirdi diyebiliriz. Daha sonra ki yıllarda arıcılık mesleğini çocuklarına devretti. Kendisi bir bağ kur emeklisi olarak hayatını ilçe merkezinde sürdürdü.

Emeklilik günlerinde sessiz ve sakin bir yaşamı tercih ederek hayatını sürdürdü. 21.11.2001 yılında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Kaynak kişi:(Oğlu) Soner ÇOBAN

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —