DUYGU KARAHASANOĞLU


               YENİ YILDA TÜNELDE IŞIK VAR 

               YENİ YILDA TÜNELDE IŞIK VAR 


                       YENİ YILDA TÜNELDE IŞIK VAR 

 

                        2020 yılı dünya için felaket yılı oldu. Türkiye’de üzerine düşen payı aldı.

Yılın ilk aylarında depremle karşılaşan Türkiye, çığ felaketiyle sarsıldı. Ardından 11 Martta Koronavirüsle tanıştı. Bulaşıcı hastalık olan Covid19 ülkede dalga dalga yayıldı. Hastanelere koşanlar, yoğun bakımda yatanlar, hastalıktan iyileşip sağlığına kavuşanlar, Covid19’a yakalanmamak için evde kalanlar, kurallara uyanlar...

Her türlü tedbiri almak için Sağlık Bakanlığı yoğun çaba harcaması.   İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle kuralları hatırlatması…

                          Çin’in Wuan kentinde bir yıl önce ortaya çıkan virüsün dünyayı bu denli etkileyeceği tahmin bile edilemedi. Gerçek şu ki, dünya bu virüsle sarsıldı. İşin ilginç yanı hala sarsılmaya devam ediyor olmasıdır.

Her ülke kendine göre tedbir alarak vatandaşını korumaya çalışmaktadır. Bu  arada aşı çalışmaları da devam etmektedir.

                        Koronavirüs hayatlarımızı her şekilde değiştirdi. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Yaşantılar, hiç olmadığı kadar ters düz edildi. Okulların kapanması uzaktan eğitimin  devam etmesi, kamu kurumlarının esnek çalışmaya girmesi, dijital ortamda  iş görülmesi vb.

Eski hayatlarımızı özlesek de, şu ortamda bunun mümkün olmayacağını bilmek canımızı acıtsa da, gerçekler gün gibi gözümüzün önündedir.

Düğünler, cenazelerde eski alışkanlıklarımızın olduğu törenlerle yapılamaması bizleri üzse de, katlanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Sağlık çalışanlarına her ferdin şu günlerde yardımcı olması gerekir. Kurallara uymayarak hastaneleri doldurmanın manası yoktur. Herkes dişini sıkacak, tedbirlere uyacak.           

                           Çin’den Pazar günü çıkan aşı bugün Türkiye’de…

On dört günlük testten sonra aşılama işlemi tüm yurtta başlayacak. Kimlerin öncelikle aşı olacağı bakanlık tarafından daha önce açıklanmıştı. Aşının gelmesiyle birlikte eski hayatlarımıza tekrar geri dönmemiz için yine zamana ve kurallara ihtiyaç vardır. Aşı olmakla maske, mesafe ve hijyen kuralları bitmeyecek. Aynen devam edecek. Bir müddet daha bunları yapmak durumundayız.

Biz insanlar aceleci bir o kadar heyecanlıyız. Ne var ki, virüste kendini her konuda savunmaya geçiyor. Buna fırsat vermemek için tedbiri elden bırakmamız gerekmektedir. Aile içi oturmalardan ziyaretlerden vazgeçmeliyiz.

                            Bu yıl, yeni yılı herkes evinde karşılamalıdır. Çabuk bulaşan virüse karşı en etkin yol, kurallara uymaktır. Her yıl eğlence yerlerine yada toplu aile içi oturmalara giderek, yeni yılı karşılayanlar, bu yıl evlerinde otursun. Herhalde dünyanın sonu değil. Tünelin ışığı göründü. Biraz daha sabır, biraz daha gayret, biraz daha özveri.

                              2020 yılını acısıyla, tatlısıyla, savaşıyla, hastalığıyla, depremiyle, seliyle, çığ felaketiyle geride bırakırken, 2021 yılına umutla, sevinçle, huzurla, sağlıkla, barışla girmeyi temenni ederken, tüm okurlarımın yeni yılını kutlar,  hayırla vesile olmasını dilerim.