Fatma Karahasanoğlu

Tarih: 05.02.2025 16:57

YALNIZLIK

Facebook Twitter Linked-in

                                            YALNIZLIK 

 

 

                                 Çağımızın hastalığı nedir diye soracak olursak, farklı cevaplar alırız. Bence çağımızın en büyük sorunu yalnızlıktır.

Kalabalık ortamlarda bile yalnızlık kendini gösterir. Bunu anlamak için kahin olmaya gerek yok.

 Her şey o kadar ortada ki, anlamamak mümkün değil. 

Herkes kendini iyi bilir. Nerede, nasıl yaşadığını da yine kişinin kendisi  bilir.

Eskiden olduğu gibi kalabalık ataerkil aileler yok. 

Yalnız  yaşamak merakı, gün geçtikçe yalnızlığa doğru kaydı. Yalnız yaşayanların sayısı arttıkça sorunlarda kendiliğinden artmaktadır. 

Yalnızlık öyle bir duruma geldi ki, yalnız yaşayan biri öldüğü vakit, altı ay, bir yıl bazen de on yıl sonra öldüğü fark ediliyor.  

Bunun da nedenleri elbette vardır. Her şeyden önce yalnızlığı tetikleyen etkenlerin neler olduğu araştırılmalıdır.

Bir kimse on yıl sonra öldüğü fark ediliyorsa, bunun ne kadar acı bir tablo olduğu ortadadır.

Belli yaşlarda yalnız yaşamak insanın hoşuna gitse de, ilerleyen yılarda alışkanlığa dönüşen yalnızlığın sonu hüsranla bitmektedir. 

Yalnız kalanların ruh hali de, çok önem arz etmektedir. 

İnsanlar neden yalnız yaşamayı tercih ediyor? Buna verilecek bir çok yanıtlar vardır. Önemli olan o yalnızlığı seçenin sürecek  olduğu yaşamında neler beklediğidir. 

Öyle anlar gelir ki yalnızlığın verdiği bunalım, kişinin toplum içerisinde ki yerini değiştirir. An gelir, toplumdan kendini soyutlar. Bu soyutlama zaman içerisinde değişik sorunlara bırakır. Her sorun kişinin iç dünyalarıyla doğrudan alakalıdır. 

                                Herkes kendini tanır. Hiç kimse bir kimseyi kendisi kadar tanıyamaz. Düşüncelerini davranışlarını oturup kalkmasını bir başkası bilemez.

Tüm bunlar kişinin kendisine ait olan özelliklerdir. 

İnsanlarda son yıllarda, kendini bir başka topluluğa kabul ettirme hastalığı hasıl oldu. Kurulan watsap gruplarında ilgili ilgisiz bir çok yazı paylaşımı yapılmaktadır. Bu paylaşımlar kime hizmet eder kime hizmet etmez düşünülmez. Elinde telefon tutan bir de watsap grubuna üyeyse parmaklar tuşlara gider. 

Sonrası malum, kırık dökük cümleler telefon ekranında yer alır. Sorsanız yalnızlığını gideriyor, oysa bir başka yalnızlığın içerisine girdiğinin farkında değil.  

Gelişigüzel kurulan cümlelerle watsap grubundakileri rahatsız ediyor. Yine o kişiye sorsanız, “ben haklıyım, kendimi savundum.”

Kendini savunduğunu söylese de grubu ilgisiz konularla meşgul ettiğinin farkında olmaz. Birde grubu amacı dışında kullanmayalım derler. Ama kendisi grubu amacının dışında kullanır,  bunun farkında olmaz.   

İşte, yukarıdaki örnek de yalnızlığın bir başka versiyonudur. Kendini yalnız görmeyenlerin baş vurduğu bir yöntem. 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —