DUYGU KARAHASANOĞLU


                         VİRÜS

                         VİRÜS


                             VİRÜS

                    

                       Dünya genelinde koronavirüsten  ölenlerin sayısı beş yüz bini geçti. Vaka sayısı on milyonu geçmesine rağmen aşı konusunda herhangi bir ilerleme kayıt edilemedi.

Bir çok ülke aşı çalışması başlattığını söylese de, ortada henüz koronavirüsünü yok edecek aşı bulunamadı.

Virüsün dünyaya yayıldığı Çin’den her gün farklı açıklamalar gelmektedir. Almanya dünya ülkelerine seslenerek, aşı çalışmaları konusunda mali destek istedi. Çünkü yapılacak aşının maliyeti oldukça büyük. Ekonomisi güçlü olan ülkeler  mali konuda destek vermek zorundadır. Dünya geneline yayılan Covid19’un virüsünden tüm insanlığın kurtulması için bir an önce aşının bulunması şarttır.

Aşı, bulunduktan sonra ülkeler arasında ayrım yapılmamalıdır. Özellikle mali konuda destek veremeyen ve yıllarca Avrupa ülkeleri tarafından sömürülen ülkelerde yaşayan insanlarda aşıdan faydalanma hakkına sahiptir.

                          Dünya ülkelerinin son aylarda kabus dolu günler yaşadığı bir gerçektir. Bu yaşanan gerçekler insanlık adına bir çok şeyi anlatmaktadır. Bunların başında sömürge zihniyeti gelmektedir.

Daha çok para, daha çok petrol alma uğruna zayıf ülkeleri işgal eden sömürücü zihniyet taşıyan ülke liderleri insanlığın son aylarda koronavirüsüyle nasıl mücadele ettiğini görüp, ders almalıdır.

                      Dünyada var olan her şey dünyada kalacaktır. Hiç kimse dünyada kullandığı en küçük nesneyi dahi kendisiyle birlikte mezara götüremeyecektir. Bu dünya topraklarından ne hakanlar, ne sultanlar, ne krallar, ne padişahlar, ne prensler, geldi geçti. Her birinin parıltılı yaşantısı ecel vakti geldiğinde söndü gitti.

                  Bugün neyin kavgası ne için yapılıyor? Birkaç varil fazla petrol alabilmek için milyonlarca masumu mülteci yapıp, hayatlarına son vermeye değer mi? Sömürücü zihniyeti taşıyan ülke liderleri değer diyorsa, ölüm meleği geldiği vakit canını da, teslim etmek istemediğini söylesin.

Bu dünya kimseye kalmaz. Her doğan günün birinde ebedi istirahatına çekilir. Elmaslar, yakutlar, altınlar, petroller, doğalgazlar daha nice değerli  algılanan her şey bu dünyada kalır.

                  Küreselleşen dünyada her ülke kendi menfaatini düşünmek zorundadır. Ancak kendi rahatlığı için bir başka ülkenin topraklarına göz dikmek, o toprakları işgal etmek, insanlık adına utanç verici, zihniyettir.

                   Koronavirüsten tüm insanlık ders çıkartmak durumundadır. Eğer ders çıkartamayacak olursa, bu virüsten de dünya olarak kurtulma şansı azalacaktır. Her gün yeni vakalarla karşı karşıya kalıyoruz.  Virüsün yayıldığı Çin’de yine başka virüslerin insanlığı tehdit edecektir. On günlük köpek festivalinden hayvan pazarının saçtığı mikroplar,  gözler önündedir. Her buldukları canlıyı yeme alışkanlığında olan Çinliler, dünyaya tehlike saçmaktadır. Bir zamanlar Sars virüsü, domuz gribi, kuş gribi gibi mikroplar, dünyaya yayıldı ve insanlığı tehdit etti. Belki de, ölüm oranı koronavirüs kadar yüksek değildi ancak o mikroplarda insanlık adına hastalık demekti.   

Virüs üretilen laboratuarda antikoru mutlaka üretilir. Ne var ki koronavirüs antikoru üretilmemiş.