DUYGU KARAHASANOĞLU


                                VİRÜS

                                VİRÜS


                                            VİRÜS

 

                Çin’in Wuan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs, dünyayı kasıp kavururken, her ülke kendine göre tedbir aldı.

Türkiye’de virüsten korunmak için çeşitli  tedbir almada gecikmedi ilk olarak gümrük kapılarını geçici süreyle kapattı. Daha sonra bu kapılarda termal kamera sistemi kurdurdu. Ardından da sahra hastaneleri açtı.

İlk-orta-lisede eğitim  öğretim gören öğrenciler, 16-23 Mart tarihleri arasında eğitime ara verildi. 23 Marttan itibaren uzaktan eğitim yapılacak. Bunun yanında EBA sisteminden de faydalanılacak.    

            Temizlik konusunda da oldukça hassasiyet gösterilmektedir. Toplu taşıma araçları, kamu kurumları, otobüs durakları vb. gibi yerlerde sürekli dezenfekte ediliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ziyaretçi kabul etmeyecek Mart ayı sonuna kadar bu durum devam edecek. Üniversiteler üç haftalığına eğitime ara verdi.

Buna benzer daha bir çok önlemler alınarak, koronavirüsten korunmaya çalışılıyor. Bu konuda kişisel temizlikte çok önem taşımaktadır. Bir insan her gün duş almalı. Eller, bileklere kadar sık sık yıkanmalıdır. Beslenmeye de o ölçüde dikkat edilmelidir. Kahvaltıda, vitaminli ve proteinli yiyecekler tüketilmelidir. Gelişi güzel sağlıksız yiyeceklerle öğün geçirilmemelidir. Uyku düzeni de, en az yemek ve temizlik kadar önem taşımaktadır. Altı- sekiz saat uyku uyunulmalıdır. Tokalaşma, öpüşme, sarılma gibi örf adetlerimize uygun olan bu hareketlerden bir süreliğine uzaklaşmak gerekir.

                     Son yıllarda turizm sektörünün ön planda tutularak, dünyanın her ülkesinden, her ülkesine yapılan geziler, farklı ortamların oluşması ve farklı iklimlerden, farklı iklimlere gidilerek, ,insanların yeme içme kültürünün de birbirine karışması zaman içerisinde  farklılıklar ortaya koymuştur.

Bugün Çin mutfağıyla Türkiye’nin mutfağı arasında bir hayli fark v ardır. Çinlilerin tükettiği bir çok yiyecek Türkiye’de tüketilmemektedir. 

Virüsler ve böcekler kendi vatanlarında zararlı olmadığı bir çok kez kanıtlanmıştır.virüs ve böcekler turist olarak gittikleri yere daha .çok zarar vermektedir.

Esiroğlunda görülen drakula böceği fındık bahçelerini adeta kuruttu. Fındık bahçelerinin sökülmesine neden oldu. Ancak aynı böcek kendi vatanında bu tip zararları vermiyor.

Üç ayda 300 yumurta bırakan bu böceklerin yavruları da, üç ay sonra yumurta bırakmaktadır. Bir yılda kaç böcek olduğunu siz hesaplayın.

                    Doğa kendisini temizlemekte artık zorlanmaya başladı. Doğaya bırakılan zararlı maddeler gün geldi silah olarak insanoğlunun yüzüne tokat gibi indi.

ABD Başkanı Trump, Çin’i ve Avrupa’yı önlem almamakla suçlarken, Kyoto iklim değişikliği anlaşmasından çekildi. Bu nasıl bir çelişkidir?

Tek dünya var. Temizliği de kirliliği de, tüm canlıları etkilemektedir.  Bugün hangi kıtada yaşam sürülürse sürülsün, iklim değişikliği her yeri etkiler. Bunun ne ABD’si, ne Avrupa’sı, ne de Asya’sı var…