DUYGU KARAHASANOĞLU


SONRA, EVET SONRA!

Son günlerde sokak köpekleriyle ilgili bir çok olasılık, düşünüldü. Köpeklerin saldırganlıkları, gündem konusu olurken, hayvan severlerde kendilerine göre açıklamalarda bulunması var olan gerçeği hiçbir zaman değiştiremez.


                                         SONRA, EVET SONRA!

                        Son günlerde sokak köpekleriyle ilgili bir çok olasılık, düşünüldü. Köpeklerin saldırganlıkları, gündem konusu olurken, hayvan severlerde kendilerine göre açıklamalarda bulunması var olan gerçeği hiçbir zaman değiştiremez.  

                        Köylerden kentlere göçler başladığı dönemlerde sokak köpekleri de, kentlerde yaşamaya başladı.  Zaman içerisinde köyler yazlık olarak kullanılmaya başlanınca, köpeklerde belli süreliğine götürüldü. 

Tekrar  kente dönüşlerde köpeklerin bir kısmı köylerde kaldı. Köpekler insanların olmadığı yerde barınmaz daha doğrusu barınamaz. İnsan varsa orada mutlaka köpek vardır. Bu değişmez bir kuraldır. İnsana en sadık hayvan köpektir. Sonra ne oluyor da, bu köpekler saldırganlaşıyor? 

Kırk elli sene önce sokak köpekleri bu denli saldırgan olmazken, bugün neden saldırganlaştı?  Verilen çığ etten mi, paketlerde satılan köpek mamalarından mı? 

Bilinmez!  Gerçek olan sokak köpeklerinin saldırganlığıdır.  Eskiden köylerde köpeklerle iç içe yaşam vardı. Her  evin kapısında mutlak  suretle köpek bulundurulurdu. Komşular birbirlerine gidip gelme esnasında köpekler saldırmazdı. 

                     Köylerden kentlere göçler başladı. Köpeklerin de, dengesi bozuldu. Bir çok aile kente taşınırken,  köyde beslediği köpeği de, peşinden götürüyor. Apartman dairesinde bakamadığı köpeği sokağa salıveriyor. Birkaç aile aynı hareketi yapınca, sokak köpeklerinin sayısı ister istemez artıyor. Aç ve sevgisiz kalan başı boş köpekler, çöplerde yada merhametli birinin verdiği yiyecekle besleniyor. 

Birkaç yılda köpeklerin sayısı artıyor. Önüne geçilmez bir sorun haline geliyor. Doğal ortamda yaşayan köpekler, beton yığınları arasında yaşamaya mahkum edilince, ortaya istenmeyen sonuçlar çıkmaktadır. 

                      Her zaman yaşam hakkını sadece kendisinde olduğunu düşünen insan, hayvanlara duyarsız davranıyor. Onların doğal ortamları yok ediliyor. Gerek sokak köpekleri gerek doğada yaşayan vahşi hayvanlar dünyaya yaşamak için geldi. 

Sadece insanların yaşam hakkı yok. O canlıların da yaşam hakkı var. Her nedense bu gerçek unutulmaktadır. 

                     Bugün sokak köpeklerinin tehlike oluşturduğu bir gerçek! Nedenler iyi araştırılmalı. Sokak köpekleri neden saldırganlaştı? Neden toplu olarak insanlara saldırıyor? Neden kentlerde başı boş köpekler dolaşıyor?  Çocuğun gönlü olsun diye neden özel günlerde köpek hediye edilip daha sonra sokağa bırakılıyor? Özel zevki için birkaç yıl evinde beslenen köpek neden sokağa terk ediliyor?

Her çiçek dalında güzelse, köpeklerde doğal ortamda huzurludur. Doğal ortamlarından koparılan her canlı hırçınlaşır. 

Şimdi yayla zamanı koyunlar, inekler yaylaya gitmeye başladı. Haliyle köpeklerde göç kervanı içerisinde yerini alıyor. Yaylasına göre kalış süresi değişse de, değişmeyen tek gerçek köye dönüşlerde bir çok köpeğin yerleşim alanlarına terk edilmesidir. 

Yaz mevsimi boyunca yaylacılara eşlik eden dahası hayvanlarına çobanlık eden, insana en sadık olan köpekler, bir anda gözden çıkartılıyor. İşini karşıya geçiren yaylacı köpeğin masrafından mı, bilinmez ama yayla dönüşü köpeği terk etmektedir. Bazen yaylada kalan köpekler, açlıktan ölüyor. Bazıları da bıraktıkları yerleşim alanlarında yaşam mücadelesi veriyor. 

Sonra, evet sonra! Sonra ne oluyor? İşte, bugünkü köpek saldırganlığı gündemin konuları arasına giriyor.