DUYGU KARAHASANOĞLU


   ÖLÜMÜN KIYISINDA

   ÖLÜMÜN KIYISINDA


                                          ÖLÜMÜN KIYISINDA

 

                         Afganistan’da yeni bir süreç başladı. ABD, yirmi yıl işgal ettiği Afganistan’dan son askerini çektikten sonra Afganistan yönetimi tamamen Taliban güçlerine kaldı.  Amerikan askerleri Kabil havalimanını kullanılmaz hale getirmeyi de, ihmal etmedi.  Havalimanı harabeye çevrildi yetmezmiş gibi büyük zırhlı araçlar barikat olarak yan yatırıldı.

                          ABD, Afganistan’ı işgal ederken, asla Afganlıları düşünmedi. Sadece kendi çıkarları doğrultusunda Afganistan’ı hallaç pamuğu gibi attı. Yetmezmiş gibi yirmi yılda ölen kendi askerlerinin sayısını kamuoyuyla paylaştı.

 Ya! yirmi yılda ölen Afganlıların sayısı ne oldu? Hiçbir suçları yokken sadece ABD’nin keyfi davranışıyla silahların namlularında kaldı.

Yakılan, yıkılan caddeler öldürülen binlerce canın hesabı Amerika’ya hiç sorulmadı.

                    Afganistan’da perde arkasında neler olduğu görülmese de, çıkarcı ülkelerin düşüncesi her zaman bellidir. Menfaatleri için kılıktan kılığa girerler.  Dünya üzerinde hegemonya kurmak isteyen  ülkeler her defasında güçsüz gördükleri ülkeleri işgal ederler.

Bir başka ülke vatandaşının canları onlar için yok hükmündedir.

Özellikle Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinde yaşattığı kaos ardından göç dalgası gündeme gelmektedir. Batılı güçlerin çomak soktuğu her ülkede; istikrarsızlık, ölüm, şiddet boy göstermektedir. Daha iyi yaşam için yollara düşen bu insanlar, çoğu zaman yolculuklarını tamamlayamamaktadır.

Umut yolculukları Türkiye’den geçerse rahat nefes aldıkları kesindir. Yunanistan’dan geçmeleri durumunda şiddetle karşılaştıkları gibi ölümün kıyısına atıldıkları da bir gerçektir.             

                     ABD, neyin peşinde olduğu ortadadır. Joe Bydın, Afganistan konusunda eski ABD Başkanı Trump’ı suçlarken, kendisinin de bir dönem Trump’la çalıştığını unutmaktadır.

                    Göçmen dalgasının en iyi durdurulma yöntemi o ülkelere huzur ve istikrarın gelmesidir. Barış ve huzurun olmadığı bir ülkede yaşam koşulları ağır olur.   

                     Taliban yönetimi, ülke genelinde kendisini hissettirmeye başladı.  Geç kapanan lokantaların  saati erkene çekerken, kızlı erkekli gidilen cafeler kapatıldı. Batılı kıyafet yerini yerel kıyafete bıraktı. Televizyonlarda aşk temalı dizilerin, yerini tarihi diziler aldı.  

                   Afganistan’ı zor süreçler beklerken, dünya ülkelerinin de gözü kulağı Afganistan’dan gelecek olan göç dalgasında.