Fatma Karahasanoğlu


                           MÜLTECİLER AVRUPA YOLUNDA

                           MÜLTECİLER AVRUPA YOLUNDA


                                         MÜLTECİLER AVRUPA YOLUNDA

 

 

                   Avrupa ortaçağ zihniyetiyle hareket ediyor. Türkiye, sınır kapılarını açtıktan sonra mülteciler sınır kapılarına hareket etti. Binlerce mülteci otobüslerle, taksilerle  sınıra giderek, Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmek istedi. Ancak Yunanistan, sınırında güvenlik önlemlerini artırdı. Mültecilerin  geçmemesi için Ortaçağ zihniyetiyle mültecilere kaba kuvvet kullandı. Lastik botlarla Meriç’ten geçmek isteyen mültecilerin botlarını batırmaya çalıştı. Yetmedi gaz, sis, biber bombaları attı. Daha sonra silaha sarıldı. Üç   mültecinin ölümüne neden oldu. Yunanistan, böyle yapmakla niyetinin ne olduğunu açıkça göstermektedir. Mültecileri ülkesinde istemiyor. Onların tekrardan Türkiye’ye dönmeleri gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Zaten Yunanistan mülteciler konusunda sabıkalı. Kamplarda mültecilere her türlü işkenceyi yapıyorlar.   Giden mültecilerinde akıbeti aynı olacak. Dayak atacak, şiddet uygulayacak.  Yunanistan’ın bu yaptığı insanlık dışı muamele hangi uluslar arası anlaşmalara girer.

Oysa uluslar arası  anlaşmalara göre mülteciler üzerlerinde kesici alet, ateşli silah olmadıkça istedikleri ülkeye girerler. Yani ülke sınırlarına gelen mültecileri almak durumundadır. On milyon nüfusa sahip, olan Yunanistan’ın  etekleri tutuştu. Avrupa’dan yardım çağrısında bulunarak, sınırlarına  dayanan mültecilerle nasıl baş edeceğini bilemez duruma geldi.  Nato’dan bile göçmenler konusunda yardım isteyerek ek bir maddeyle göçmenlerin durması talebinde bulundu.

Ancak Yunanistan’ın istediği talep yerine gelmedi. Bunun üzerine başka yollar denedi. Güvenliği için 1500 kişilik bir ekip sınırda Yunanistan’a yardımda bulunacak.

                 Türkiye aylardır, mülteci konusunda Avrupa’nın gerekli sözleri yerine getirmediğini İdlib’de yeni göç dalgasının olacağını ve Türkiye’nin bu göç dalgasını kaldırmayacağını söylemesine rağmen Avrupa, kılını kıpırdatmadı. Türkiye sınır kapılarını açtı ve binlerce mülteci Avrupa’ya gitmek için yollara düştü. Avrupa’nın  aklı o zaman başına geldi.

Utanmadan sıkılmadan Türkiye’ye tekrar geri kabul anlaşmasına dönmesini istiyorlar. Türkiye bu yükü kaldıramayacağını defalarca söylemesine rağmen Avrupa’nın kulakları sağır olmuştu. Şimdi de Türkiye onları duymuyor. Ya güvenli bölge oluşacak yada sınırlarda mülteci korkusuyla yaşayacaklar.

             Her insan gibi mültecilerde onurlu yaşama hakkına sahiptir. Onları vatanlarından eden ülkeler şapkalarını öne alıp düşünsünler. Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler arasında Afganlı, Somali, Pakistanlı, Iraklı, Suriyeli  daha bir çok ülke vatandaşı var.

Şimdi sormak gerekir; bu insanlar neden yollara düştü? Vatanlarından sıcak yuvalarında yaşamak varken, neden el kapılarında itiliyorlar? Türkiye yıllardır, bu mültecilere en iyi şekilde ev sahipliği yaptı hala yapmaya devam ediyor. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına dayanana mültecilere kötü muamele yaparak, ülkelerine girişlerini engellemeye ç.alışıyorlar. ne kadar yaparlarsa yapsınlar, mülteciler Avrupa’ya gitmeyi kafalarına koydu. Ve bir şekilde Avrupa’ya gidecekler. Zaten on binlerce mülteci sınırı geçerek, Avrupa’nın yolunu tuttu.