Fatma Karahasanoğlu


                   MEVSİM KIŞ 

                   MEVSİM KIŞ 


                                 MEVSİM KIŞ 

 

         Mevsim kış ayı olunca, her yerde soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Balkanlar üzerinden gelen yağışlı hava tüm yurdu etkisi altına alırken, Karadeniz Sibirya soğuklarına teslim oldu.

Bu havalarda çok dikkatli olmak gerekir. Kaza geliyorum demez. Her yerde yakalayabilir. Elmadağ’da çok ilginç olduğu kadar dehşet verici bir kazaya tanık olduk. Allah’tan kaza dramla sonuçlanmadı. Buz tutan yoldan karşıdan karşıya geçmek isteyen genç bir anne ayağı kayıp, yere düştü. Geçmekte olan arabanın altına girdi. İnsanlık hala ölmedi. Genç annenin kucağındaki dört aylık bebeğini alan adam küçük kızın yaşamasına imkan tanıdı.

Anne taksinin ön tekerleğine takılarak 20 metre sürüklendi. Kara saplanan araba durdu. Genç kadın hemen kurtarıldı. Yaşadığı şokla tekrar yere yığıldı. Kötü bir kazaydı. Dehşet vericiydi! Ama en önemlisi anne ve bebeğini kazadan yara almadan kurtulmasıydı.

         Önümüz kış mevsimi olunca, her türlü kazalara da alışkın olmalıyız. Buzlu havalarda mümkün olmadıkça, dışarı çıkmamalıyız.  Tedbirli olmakta her daim fayda var. Trafik kazalarını en alt seviyelere daha doğrusu sıfır noktasına indirip, huzurlu güvenli hayat sürülmesinde gerekli önlemlerin alınmasına katkı sağlamalıyız.

Hava koşullarına ayak uydurup, yapılması öngörülen şartları yerine getirmeliyiz. Uzun yol şoförlerinin kar lastiği kullanması kazaları asgariye indirecektir. Araçlarında muayeneleri aksatılmadan yapılmalıdır. Karayollarında güvenli seyahat etmenin en başında gelen kural, araçların mevsim şartlarına (kış) hazırlıklı olması sürücülerin trafik kurallarına uymasıdır. Hız limitinin, gösterilerinin üzerinde olması kazalara davetiye çıkarma anlamı taşıdığı unutulmamalıdır. Kazaların başlıca nedenlerinden biri de, hızdır.  Kış aylarında bu hız daha da tehlikeli olmaktadır. Buzlanma aşırı hız, daha da tetiklemektedir. Önüne geçilemeyen kazalar, meydana gelmektedir.

Bu bağlamda her vatandaş üzerine düşen görevle hükümlüdür. Buzlu yollarda ki hatalı sollamalar geri dönüşü olmayan bir felaketin başlangıcı ve sonudur. Kış şartları sadece karayollarını etkilememektedir. Hava yolları da, olumsuz yönde hava şartlarından nasibini almaktadır. Bu mevsimlerde uçak kazalarına tanık olmaktayız.

Kış mevsiminin en güvenli sıfır kazalı ulaşımı trendir. Ancak bölgemizde demir yolu ne yazık ki bulunmamaktadır. Demir yollarının bulunduğu bölgelerde de, düzenli seferler olmamaktadır. Demir yolları hem can güvenliği bakımından hem de ucuz bir ulaşım yoludur.

         Türkiye, ulaşım alanında en çok karayollarını  kullanmaktadır. Ancak karayollarının da, bir çok bölümü modern hayatın uzağında kör noktalarla doludur. Kör noktaların iyileştirilmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir. Modern hayata ne kadar katkı sağlayacak ilerleyen zamanlarda göreceğiz.