DUYGU KARAHASANOĞLU


  MAVİ  BİLYE  DÜNYA    

  MAVİ  BİLYE  DÜNYA    


                                 MAVİ  BİLYE  DÜNYA

   

                      Dünyanın hiçbir kara parçası yok ki, karışık ve huzursuz olmasın. Her kara parçası kendi özelliğine göre değişiklikler göstermektedir.

Altı kıta, yedi buçuk milyar insan!  Kıtalar kendi aralarında farklılıklar içerisindedir.

                     Sırasıyla  Afrika’dan başlayalım. Sömürgenin, terör örgütlerinin cirit attığı açlığın sefaletin boy gösterdiği, göçlerin kaçınılmaz olduğu, siyahilerin vatan olarak yaşadıkları ancak sömürge nedeniyle göçe zorlandıkları bir kıta olan Afrika.

Yıllardır; açlık, sefalet içerisinde yaşayan bu insanlar neden vatanlarında  insan gibi yaşamıyor? Batılıların sömürdüğü yıllar önce köle olarak kaçırarak insan muamelesi yapmadıkları bu insanların suçu o topraklarda doğmak mı?

Tunus sahilleri, daha iyi bir yaşam için umut yolculuğuna çıkanlarla dolu. Her biri yeni ve güzel bir hayat kurmak için karanlığın ve bilinmezliğin yolculuğuna çıkıyor. Kimi azgın suların köpükleri arasında ölüm yolculuğuna çıkarken kimi de, şans eseri bir kara parçasına tutunuyor.

Kısacası; yeraltı kaynakları zengin olan Afrika kıtasında şiddet, ölüm, kan, gözyaşı hiç dinmiyor.

                  Amerika kıtası, özgürlükler ülkesi olarak kendini tanıtsa da, gittiği her ülkede özgürlük yerine kaosu bırakan ardından onları sömüren ve benliklerini kaybetmesi için çalışan bir kıta Amerika. Kendi iç işlerinden çok dünyanın diğer ülkelerin iç işlerine karışmayı kendisine görev edinen ve terör örgütlerine destek verip, milyonlarca masum insanların ölümüne neden olan bir kıta. 2003 yılında Irak’ı, özgürleştirme vaadiyle işgal edip, hala bu işgali kendinde hak görmektedir.

                  Antarktika, buzulların olduğu sıcaklık derecesinin eksilerde seyrettiği kutup ayılarının hüküm sürdüğü  bir kıta Antarktika.  Son yıllarda bilim insanlarının uğrak yeri haline gelen Antarktika hala gizemliliğini korumaktadır.               

                   Asya kıtasına baktığımızda bir çok ülkeyi barındırdığını görürüz. Bir çok uygarlıklara ev sahipliği yapan Asya kıtasından kimler gelip, kimler geçmedi ki, Moğolların bir zamanlar hüküm sürdüğü topraklarda, Hasan Sabbahların gelip geçtiği, Selçuklu devletinin kurulup parçalandığı ardından Osmanlı devletinin 600 yıllık saltanat sürdüğü bir kıtadır. Osmanlının fetih ettiği topraklara merhamet getirerek o insanları kendi din ve dillerinde bırakması da, insanlara vermiş olduğu değerdendir.

 Osmanlı devletinin parçalanmasından sonra Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu toprakların bir ayağı Asya kıtasındayken, diğer ayağı da Avrupa kıtasındadır. Türkiye, savaş mağdurlarına her fırsatta yardım elini uzatarak, onların hak ve hukukunu korumaya çalışmaktadır.  On yıldan beri topraklarında savaş süren Suriyeliler başta olmak üzere bir çok ülkelerden gelen  mültecilere kucak açan ülke yine Türkiye’dir

                 Avrupa kıtasının hangi ülkeleri barındırdığı ve insanlara nasıl hayat sunduğu ortadadır.  Sömürgecilik zihniyetini onlarda da, görmek mümkündür…

                 Avustralya kıtası, dünyanın en rahat kıtası olmakla birlikte gizemliliğini her daim korumaktadır. Dünyanın diğer kıtalarındaki yaşayışlara uzaktan kalsa da, birebir yaşam içinde kendini bulur.