Fatma Karahasanoğlu


  MARANGOZ

  MARANGOZ


 

                                                           MARANGOZ

 

                      Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti.Patronuna işten ayrılarak artık ailesi ve torunlarıyla zaman geçirmek istediğini söyler.

Bunun karşılığında patronu marangozdan son bir isteği olduğunu ve ondan son bir kez bir ev yapmasını söyler.

Marangoz kabul eder ve işe girişir.Fakat gönlü artık işte olmadığı için baştan savma işçilik ve kalitesiz malzeme kullanarak evi bitirir.

Marangoz, işini bitirdiğinde patron evi gözden geçirmek için gelir.Dış kapının anahtarını marangoza uzatarak; "Bu ev senin, benden hediye".

Marangoz şoka girer.Bu nasıl olur diye düşünür.Bu son diye bir an önce bitirmek için yaptığı evin kendisinin olduğunu öğrenince çok utanır. “Bu evin kendi evim olduğunu bilseydim hiç böyle yapar mıydım?” diye içinden geçirir ve yaptığı hatanın farkına varır.

Bir başkası için yaptığı iş aslında kendi kullanacağı standartların çok altındaydı..

                     Hayat böyledir işte! Bir başkası için yaptığını düşündüğünüz bir iş, bir gün sizin olacağını asla unutmayın. Hangi işi yaparsanız yapın, baştan savma, gelişi güzel yapmayın. Marangoz gibi bir başkasının evi olduğunu düşünerek, baştan savma yaptığı evin kendisinin olacağını bilseydi,  ucuz malzeme kullanıp, kötü işçilik yapmazdı.

Siz, siz olun elinizde hangi iş varsa, onu en iyi şekilde icra etmeye bakın. Ne olur olmaz, marangozun durumuna düşersiniz.

                       Bana ne cilik, diyerek hiçbir yere varılamayacağını yukarıda ki, kıssadan hissede gördük. Bir işe bana ne derken nasıl bir hata içerisinde olunduğu günler sonra anlaşılır.

İşte, o zaman iş işten geçmiş olur.

Bina inşa eden usta  yada mühendisseniz, binayı kendi oturacağınız gibi yapmalısın ki, yarın öbür günü o binadan daire alma durumunda kalırsınız. Malzemeden çalarak,  kötü işçilik yaparak, sadece kendinizi kandırmış olursunuz.

                      İmtihan dünyasında olduğunuzu asla unutmayın. Geçici hayat olan dünyadaki süre belliyken, birilerini kandırdığını düşünmek, aslında kendisini kandırdığının farkında bile değildir.  Gözler parada, pulda olurken biraz da vicdanlarda olsa çok iyi olur.