DUYGU KARAHASANOĞLU


                    KENELER MASADA

                    KENELER MASADA


                    KENELER MASADA

   

         Dünyanın ekolojik dengesi bozuldu. Kim bozdu yada nasıl bozuldu? Sorularına takılıp kalmaya gerek yok. Her şey ortadadır. Gelişen teknolojiyle birlikte canlı tür sayısı ne yazık ki, azalmaktadır. Azalan türlerin yerine genleri değişen keneler dehşet saçmaya devam ediyor.

Türkiye’nin otuz üç kentinde görülen keneler, zehirli ve ölümcül olduğu tespit edildi. Tüm bunlar bilinmektedir. Önemli olan kenelere çözüm bulmaktır. Her gün Kırım Kanamalı Kongadan en az iki kişi hayatını kaybediyor.

 

         Bu anlamda dünya keneyi tanıma ve korunma yollarını İstanbul’da masaya yatıracak. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) tarafından 27-28 Haziran tarihlerinde “Ebola'dan Kırım Kongo'ya Viral Kanamalı Ateşler Konferansı” düzenlenecek.

         Kenelerin bir kısmının zehirli olmadığı söylense de, tedirgin etmektedir. Havaların sıcak olması da, kene vakalarının artmasına neden olmaktadır. Doğal olarak, doğayla baş başa kalmak isteyenleri, artık bundan böyle kene tehdidi beklemektedir.

Önceki yıllara baktığımızda kenelerin öldürücü olmadığını da, tanık olduk. Köylerde otların arasında yaşayan keneler, büyük baş hayvanlara sonradan insanların etlerinde dolaşıyordu. Ancak öldürücü değildi.

Yaptığımız küçük bir araştırmada, yetmiş yaş üzerinde, beş kişinin görüşünü aldım. Hepsi de, kenelerin çok önceden var olduğunu söyledi. fakat hiç ölüm vakalarının olmadığını söyledi.

Keneleri bu hale getiren nedir? İster istemez akla itlaf edilen köy tavukları gelmektedir. Tavuklar, elektrik süpürgesi gibi doğada bulunan küçük canlıları tek tek topluyordu. Otların arasında, küçük ağaç diplerinde, hayvan dışkısının etrafında, her türlü örümceği, böceği, akrebi, keneyi, solucanı, akla gelen bu tür canlıları yiyorlardı. Kuş gribinin patlak vermesiyle köylerde yaşayan tavuklar, birer birer itlaf edildi. Yeniden tavuk beslemek isteyenler de, kapalı alanlarda tavuk beslemeye başladı. O tür canlılar da, hayatlarını bir kez daha kurtarmış oldu.

         Keneler konferansla masaya yatırılacak, çıkan sonuç, inşallah hayırlı olur. Kenelerin önüne geçilemezse, can kayıpları daha da, artarak devam edecek. Şu an ki bilanço da, küçümsenmeyecek rakamlara ulaştı. Kenelerle mücadele etmek sanıldığı kadar kolay görünmese de, onların yok olması için çalışmalar yapılıyor olması, sorunun ele alındığını göstermektedir.