Fatma Karahasanoğlu

Tarih: 13.09.2021 14:19

                          İSRAF

Facebook Twitter Linked-in

 

                                                İSRAF

                  İsraf nedir? Öncelikle bunun manasını bilmek gerekir. Gereğinden fazla alınıp çöpe atılan her şey israftır.  Boş yere vakit geçirmekte israf manasını taşır.

Daha iyi anlamanız için örneklerle anlatayım. Herhangi bir lokantaya girdiniz. Kendinize uygun  yer arayıp  kare masanın yanındaki sandalyeyi çekip oturdunuz.  Yemek menüsünden seçtiğiniz yemeği sipariş verdiniz. Garson çok geçmeden sipariş ettiğiniz yemeği önünüze getirdi.

Tabak içerisindeki yemeğe dikkatlice baktıktan sonra çatalla bir kaç lokma aldıktan sonra hesabı ödemek için kalktınız. Tabakta bırakılan yemek israftır. Çünkü çöpe gidecek. Yenilecek kadar yemek sipariş edilmiş olsaydı, israf edilmeyecekti. Tabaktaki malzemeler bin bir güçlükle o tabakta yemek haline getirildi. Bunu düşünen yok!

 Çöpe atılan her yemek milli servettir. Japonya’da tabağında yemek bırakan müşteriye, lokanta sahibi ceza veriyor. Nedeni açık. Çünkü gereğinden fazla yemek sipariş edip tabakta bıraktı. Bir başka müşterinin yemeğini israf etmiş oldu. Finlandiya’da tabağındaki yemeği bitiren müşteri lokanta sahibi tarafından ödüllendiriliyor. Neden mi? Tabağında israf edecek yemek bırakmadığından. Bir başka müşterinin hakkını çöpe atmadığından.

İsraf etmenin büyüğü küçüğü yoktur. Bir lokmada israftır. Bir tencere yemeği dökmekte israftır. Açık büfe yapılan kahvaltılarda ne denli israf edildiği herkesçe bilinmektedir. Yemediği halde tabağına gereğinden fazla yiyecek almak sonrada yiyecek dolu tabağı masa üzerine bırakıp gitmek israfla birlikte ahlaksız bir davranıştır.

Kendini bilmeyenler her türlü ahlaksızlığa açık kimselerdir. Bu tip insan sayısı çoğaldıkça, israf sayısı da o oranda çoğalmış demektir.

İsraf sadece gıdada olmaz. kıyafetlerde, mal mülk alımlarında da israf göze çarpmaktadır.  Sürekli satın alınıp giyilmeyen her türlü kıyafette israftır. Arabasını her yıl yeni çıkan modelle değiştirmekte israfın başında gelir.

Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Amacımız örnekleri çoğaltmak değil, israfın önüne nasıl geçileceğini bilmektir.

Boş yere vakit geçirmekte israfın bir başka yüzüdür. Gereksiz yere laf ebeliği yapmak zamanı gereksiz yere kullanmakta israftır.

İsraf konusunda herkese görev düşmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —