Fatma Karahasanoğlu


   İNSANI İNSAN YAPAN NEDİR?

   İNSANI İNSAN YAPAN NEDİR?


                         İNSANI İNSAN YAPAN NEDİR?

 

                    Toplum olarak üstlendiğimiz sorumluluğun bilincinde olmalıyız. Beş parmak nasıl bir değilse, Allah’ın yarattığı kullarda bir değildir. Her canlı kendi döngüsünde farklı olarak yaratılmıştır. Kimi beyaz tenli, kimi zenci. Göz ve saç renkleri de, farklıdır. Doğuştan gelen rahatsızlıkların yanı sıra kaza sonucu kalıcı olan hastalıklarda vardır. Hiç kimse birbirini eksiğiyle alay etme veya dalga geçe hakkına sahip değildir. Doğuştan engeli olanlara kibirle bakmak veya küçümsemek  o kişi yada kişilerin, bir saniye sonra engelli olmayacaklarının garantisi var mı?  Hayat risklerle dolu. Sokağa çıkıldığında nelerle karşılaşacağını kim nereden bilir? 

Eyüp Aleyhisselem, başına gelen felaketlere sabır gösterdi. Çocuklarını, eşini kaybettikten sonra  yataklara düşer ve hasta olur. yine de sabır gösterir. Allah’a hep dua eder. Ne zaman ki, dili dua etmeye dönmez hale gelince, “Ya Rabbi, sana dua edemez hale geldim. Halimi görüyorsun. Senden başka sığınacağım yok. Ya Rabbi sana dua etmem için beni sağlıma kavuştur.”

Eyüp Aleyhisselamın duası kabul edilir ve iyileşir. 

                     Her kim olursa olsun sabretmesini bilecek ve kibirli olmayacak. Toplumda özel bireylerin de yaşam sürdüğü unutulmamalı. Onlar da, bu toplum birer ferdidir.  Her kim onlarla alay ederse, bilsin ki, bir gün gelip onların durumuna düşer.

Bu dünya imtihan ve oylanma dünyasıdır. Kısa ömürlerde neyin hesabı yapılıyor? Gök kubbe altında milyonlarca canlı yaşıyor. Hangisi birbirinden üstündür. Hangisi; “ben ölümü tatmayacağım” diyebilir.   

Konular bu kadar açık ve net iken, yapılmak istenen nedir? Yunus Emre’nin dediği gibi;

“Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım,

Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz!”

Bu kadar kısa olan hayatta sevmekten, hoş görüden, merhametten, şefkatten, barıştan daha güzel ne olabilir. İnsanı insan yapan nedir?

Dinimizin de kabul etmediği kibirlenmenin kime ne faydası var?  Bağırıp, çağırmak, küfretmekle ne ispatlanmak isteniyor?  Düşünmeyen bir insan her türlü kötülüğün içindedir. Kendini tanımadan, bilmeden toplum içerisine girerek sözüm ona bir şeyler yapıyor. Oysa, hayatın manasını değerini bilmiş olsa, emin olun ki, kibirlenerek yürüyenler o hareketi yapmazlar. 

Siz siz olun toplumda özel bireylerin yaşam hakkı olduğunu asla unutmayın  ve onlarla dalga geçenleri uyarın.