DUYGU KARAHASANOĞLU


           İNSAN VE AHLAK

           İNSAN VE AHLAK


                                            İNSAN VE AHLAK

 

 

                         Kentleşme nedir? Her biriniz farklı görüşte olsanız da, doğru olan bir tanedir. Her ne hikmetse kentleşme demek betonlaşma anlamı taşımaktadır.

Kentte yaşamanın getirdiği bir takım sorumluluklar vardır. Gelişigüzel yaşantılarla kent yaşantısı bozulmamalıdır. Her kentin kendine has özellikleri vardır. Daha doğrusu kentte yaşayanlar birbirlerine saygı ve sevgi içerisinde yaşam sürmek zorundadırlar.

Her ilçenin her köyün yaşam biçimi farklıdır. Ne yazık ki, bu gerçekler unutuldu. Köy kültürü; ilçeye, ilçe kültürü; kente taşındı. Ortaya çıkan kozmopolitlik bir durum.

                            Geçen hafta Trabzon’a gittim. Sokaklar, caddeler adeta insan seli! Yürümek, neredeyse imkansız. İnsanlar sanki robotlaşmıştı. Bir noktaya dikilen gözler, o gözleri bir yerlere sürükleyen ayaklar.

Hangi ara bu kadar eğitimsiz, bu kadar cahil olduk. Hangi ara duyarsızlık, hoş görüsüzlük belleklere kazındı. Hangi ara ayaklar baş oldu?

Soruyorum. Çünkü öğrenmek istiyorum.

                         Aracımızı Büyükşehir’e ait olan otoparka park ettik.  Uzun sokağa  inmek için ara sokağı tercih ettim. Geçtiğimiz yerlerdeki cafeler tıka basa insan dolu. Ne maske, nede mesafe var. Balık istifi gibi masa kenarlarındaki sandalyelere serpilmişler.

                        Kurban bayramı öncesi bu denli kalabalık, bu denli gelişigüzel sokak haydutları gibi yürümek herhalde uzun süre evde kalma neticesinden kaynaklanıyor diye düşünmeden edemedim.

Neyse Uzun sokağa bir şekilde indim. Yine ara sokaklardan geçerek Maraş caddesi ve ardından Kunduracılar caddesine ayağımızı bastık. Kalabalık yine o biçim. Kadının biri ormanda yürür gibi yürüyerek rast gele geçenlere çarpıyordu. Bu arada benim de alçıdan çıkan bandajlı olan koluma çarptı.

Durup arkasından baktım.  Söylenecek çok şey vardı. Kime ne diyeceksiniz?

Eğitimsizliğin vermiş olduğu buhran kent sokaklarında yayıldı.

Yazık, yazık, yazık!

Şimdi yine soracaksınız? Kime yazık? Her kim insanları cahil bırakıyorsa, parayı pulu; insan olma ve ahlaklı olmanın önüne geçiriyorsa!!!

Tüm okurlarımın ve İslam aleminin kurban bayramını kutlarım.