DUYGU KARAHASANOĞLU


     İNADIM İNAT

     İNADIM İNAT


                         İNADIM İNAT

 

         İki keçi, köprünün orta yerinde karşılaşmış. Boynuzlarını birbirlerine göstererek, geçmek istemişler. Her ikisi de müthiş inatçıymış. Önce ben geçeceğim davasına başlarını öne eğerek, geçmeye çalışmış. Ancak beklemedikleri bir şey olmuş, her ikisi de, köprüden aşağıya suya düşmüş.

         Bazı insanlarda inadım inat deyip, olacak bir işi mahvetmektedir. İnadın sınırı vardır. Bu sınır geçildiği vakit, sinirlerde o oranda geriliyor. Önemli olan inatlaşmadan olayları çözebilmektir.

Maalesef! Günümüzde böyle bir olgunluğun esemesi bile okunmaz. Adam, bir dükkan açar. Kaldırımın üzerine eşyaları yığar. Geçmekte zorlananlara cevabı hazırdır. “geçmeyin efendim! Bak, sizin yüzünüzden iş yapamıyorum.” Söylenir. Burada, adamın yaptığı saygısızlık hem de, birilerinin  hakkını ihlal etmek ve inatlaşmaktır. Çünkü kaldırım üzerine eşya konulmaması için daha  önce uyarılmıştı. Adam da, buna istinaden inadını sürdürmektedir.

         Arkadaşlar arasında da, inatlaşma had sayfaya vardırılınca, ister istemez gergin ortamlar yaratılır. Geçen günü şehir dışında yaşayan arkadaşımla konuşuyordum.  Havadan sudan derken, konu inatlaşmaya geldi. Benim dediğim beyaza o kara demeye başladı. Bende onun dediği beyaza kara dedim. Konu, uzayıp gitti. Her ikimizde adım atmadık. İnatla inadımızı sürdürdük. Telefonu kapattıktan sonra düşündüm. Aslında yaptığım inat değildi. Ama söylediklerim inat gibi algılanmıştı. Bende karşı tarafın sözlerini inat gibi algılamıştım.

İnatlaşmak, çoğu zaman zarar getirir. Bunu her birimiz biliriz. Ama yine de, inatlaşmaktan vazgeçmeyiz. Arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Konu yine, inatlaşmaya takıldı kaldı. Her biri başından geçen olayı anlattı.

Günümüz en iyi iletişim araçlarından biri haline gelen internet üzerinden konuşma. 

Sohbet ortamından büyük zevk aldığını söyleyen arkadaşım da, biraz kamera takıntısı olunca, işler biraz karıştı. facebook da, görüştüğü arkadaşıyla tartışmış. Sonra da, arkadaşını pes ettirip, facebooktan  çıkmasına neden olmuş.

Arkadaşım olayı o kadar canlı anlatmıştı ki, yudumladığım çayı üzerime döktüm.  Sonra ayağa kalkıp, “arkadaşlar inadım inat.”