DUYGU KARAHASANOĞLU


      HESAPLAR FARKLI

  Dünya yaklaşık iki yıla yakın bulaşıcı virüsle mücadele etmektedir. Covit19 aşısı her ülkede büyük bir hızla devam ederken, özellikle gençlerin aşı olma konusunda direnç göstermeleri anlaşılır gibi değil.


                                       HESAPLAR FARKLI

 

                         Dünya yaklaşık iki yıla yakın bulaşıcı virüsle mücadele etmektedir. Covit19 aşısı her ülkede büyük bir hızla devam ederken, özellikle gençlerin aşı olma konusunda direnç göstermeleri anlaşılır gibi değil.

 “bana bir şey olmaz” diyerek aşı olmaktan kaçmanın hiç manası yoktur. Altmış beş yaş üstü yetişkinler fedakarlık göstererek, her denileni harfiyen yerine getirdi. Şimdi sıra gençlerde! Sırası geldiği halde aşı olmayan gençler, üzerine düşen fedakarlığı yerine getirmek zorundadır.  Bulaşıcı hastalıkla karşı karşıya kaldığımızı gençlerinde artık anlaması gerekir. Bildikleri tek şey; “bana bir şey olmaz” sloganından vazgeçmelidirler. Aşı olmamakla  neyin hesabını yapıyorlar? Bu da, tam olarak belli değil.

Bir hastalığın aşısı bulunmuşsa ve herkes bu aşıyı oluyorsa, gençlerde olmak durumundadır. Bunun başka yolu yoktur.

                            ***        

                        Batılı güçler sömürgeciliği kendilerine her daim hak görmüştür. Afrika’nın yirmi ülkesinden on dördü hala Fransa’nın elinde tuttuğu ülkeler arasındadır. Fransa ikinci dünya savaşında Cezayirlilere kendi saflarında savaşırsa, bağımsızlıklarını vereceğini söylemişti. Savaş bittikten sonra bağımsızlıklarını vermeyince ayaklanan Cezayirlileri bastırmaya çalışarak, Paris sokaklarında bir milyon Cezayirlileri  17 Ekim 1961 yılında katletti.

Fransa bugün hiçbir ülkeye “soykırım yaptı” dersi veremez. Önce öldürdüklerinin hesabını vermeli.  Ruanda da sekiz yüz bin insan öldüren de yine barbar Fransa’dır.

1500’lü yıllarda Afrika kıtasına giren Fransa İngiltere’den sonra en çok sömürü yapan ikinci ülke konumundadır.  

Yıllardır Afrika kıtasını  sömürdü tüm yer altı kaynaklarını kendi ülkesine getirdi. İnsanları köle gibi kullandı. En değerli elmaslar, Fransa’nın ekonomisine katkı sağlayan paha biçilmez taşlardı.  Bu taşların bedelini yine Afrikalı insanlar bedenleriyle ödemiştir. Onların alın teri Fransa’nın bütçesine milyar dolar katkı yaparak girmektedir.  Fransa Cumhurbaşkanı Macron bunu anlamakta güçlük çekmektedir.   

                       Tüm bunların yanında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?" sözleri kabul edilemez.  Her defasında küçük görmesi ve sömürmesi, insanlıktan nasibini almayan bir anlayışın göstergesidir.