DUYGU KARAHASANOĞLU

Tarih: 08.03.2021 10:53

                 FİTNE FESAT

Facebook Twitter Linked-in

                                             FİTNE FESAT

                      İnsan vardır; duracak olduğu yeri bilir. İnsan vardır; arsız mı? Arsız, hırslı mı? Hırslı, riyakar mı? Riyakar, yalaka mı? Yalaka!..

Üç günlüğüne geldiğimiz şu dünyada, neyin hesabı yapılıp, neler pay edilemiyor? Birbirinin ayağını kaydırmak, onun mevkisine göz dikmek. Şu üç günlük dünya için değer mi?

Ne diyor şair Cahit Zarifoğlu; “oysa;  ekip, biçip gidecektik.”

Öyleyse kıskançlık, riyakarlık neden? Nedir bu, ayak kaydırma? Ne demişler, yapanın yanına kar kalmaz. Atalarımız, ne güzel söylemiş.

                       Rahmetli büyükbabam şöyle derdi; “her atasözü yaşanmışlığı anlatır. Mutlaka başına bir iş gelmiştir.”   

Rahmet olsun ruhuna( amin)

Günümüzde öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki! Dudağınızı ısırır şaşar kalırsınız. İnsan müsveddelerinin çoğaldığı bugünlerde, ahlaksızlığın dozunu da artırdı. Aileden alınan ahlak ve din bilgisi o çocuğu toplum içerisinde ki, davranışlarını düzenler daha sonra topluma iyi temiz bireyler yetiştirir.

 Aksi halde, yaramaz bireyler toplum içerisinde mantar gibi çoğalır.

İşte! Biz toplum içerisinde ahlaklı, din bilgisinin yerinde olan bireylerin çoğalmasını istiyoruz. Belli koşullarda yaşayanların ekmeğine göz dikenlerin nasıl ruh hali içerisinde olduğu açıkça ortadadır.

Hangi konumda olursanız olun, kendi konumuzla kavrulmayı bilmelisiniz. Bir başkasının ekmeğine göz dikerseniz, Allah sizin elinizde olan ekmeği de alır. Bunu asla unutmayın.

                  Toplum içerisinde nasıl birey olmanız gerektiği ayetlerle anlatılmıştır. Eğer bu ayetleri bilmiyorsanız, derhal öğrenmek için çaba gösterin. Tabi bunu anlayacak kapasite varsa.

 Akıl, çok önemlidir. Ancak aklını kullanırken, topluma faydalı birey olarak kullanacaksın. Hasan Sabbah gibi fitne fesat yayıp toplumu germeyeceksin.

Hasan Sabbah, o dönemin insanlarını afyonla uyuşturarak, hepsini etrafında toplamıştır. Daha sonra bunları kendi menfaati doğrultusunda kullanarak Selçuklu Devletinin veziri Nizamı Mülk’ü ardından Selçuklu Sultanı Melikşah’ı zehirleyerek öldürmüştür.(1092)

                  Her kim olursanız olun, hangi konumda bulunursanız bulunun önce insan olmayı, sonra insana hizmet etmeyi öğreneceksin. Fitne fesat yayarak, hiçbir şey elde edilmeyeceği, tarih boyunca defalarca görüldü.

Yunus Emre der ki, “Gelin tanış olalım,

                                         İşi kolay kılalım.

                                         Sevelim, sevilelim,

                                         Dünya kimseye kalmaz.

Bir kez gönül yıktın ise,

Bu kıldığın namaz değil.

Yetmiş iki millet dâhi,

Elin, yüzün yumaz değil.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —