FARKLI ZAMANLARIN ÇATIŞMASI
Her yaşın, her zamanın farklı yanları vardır. Kuşak farkına her daim tanık olmaktayız. Kuşaklar arası fikir çatışmaları bazen farklı boyutlara taşınabiliyor.
Herkes şunu kabul etmeli, her yaşın her zamanın kendine has özellikleri vardır. Belli bir yaş aralığına gelen büyükler, küçükleri anlamalı. Küçüklerde büyükleri anlamalıdır.
Örnekleme yaparsak; yetmiş yaşındaki büyükanneyle, yirmi yaşındaki torun aynı düşünceye sahip olamaz.
Büyükannenin yaşadığı tecrübe yaşadığı zaman dilimi, yirmi yaşındaki torunuyla aynı olması mümkün değildir.
Yirmi yaşındaki torunun da, büyükanne gibi düşünüp hareket etmesi beklenemez.
Her ikisi arasında kuşak farkı mevcuttur. Büyükanne döneminde çarşı pazardan fazla alış veriş yapılmazdı. Çoğu yiyecekler topraktan sofraya gelirdi.
Ekilir, biçilir, çalışır alın teriyle mahsüller toplanırdı. Bir arada yaşam sürülür. Aynı sofra başına, aynı saatte oturulurdu.
Büyükanne gençlik yıllarındaki yaşadıklarını anlatırken, torun “bunlar masal gibi. Bana uydurma gibi geliyor. Gerçekten de öyle mi yaşadınız?” şaşkınlığını ifade etmesi doğaldır.
Torun her şeyi hazır buldu. Çalışan anne babasının sağladığ imkanlarla büyüdü.
Her istediği alındı. Kreşe gitti,anaokuluna devam etti. İlkokul çağı gelince istediği kitaplar alındı. Ortaokul, lise derken üniversite hayatına başladı.
Teknolojinin sunduğu imkanlarda buna eklenince, torun ve büyükanne arasındaki uçurum biraz daha derinleşti.
Büyükanne cep telefonu kullansa da, telefon uygulamalarını torununa soruyor. Torun, bazen büyükannesinin telefon kullanmasını eleştiriyor.
Her şey açık açık ortada olduğunu söyleyerek; “büyükanne, bu akıllı telefon. Nasıl kullanamıyorsun anlamıyorum. Her şey açıkça belirtilmiş. Nesine takılıyorsun hiç anlamış değilim.”
Büyükanne torun arasındaki diyalog uzadıkça uzar. Kimi zaman fikirleri çatışır kimi zamanda yapılan eylemler eleştirilir.
Büyükanne torununun sorumsuz yaşayışından yakınırken, torun da büyükannesinin fazla disiplinli olmasından şikayet eder durur.
İşte, bu ikili arasındaki kuşak farkı çoğu zaman olumsuzluğa yol açmaktadır. Herkes olaya kendi açısından bakmaktadır. Farklı zamanlarda dünyaya gelmiş olmaları günlük yaşantıda kendini belli eder.
Her dönemin şartları bir sonraki dönemin şartlarıyla aynı değildir. Durum böyle olunca, kuşaklar arasındaki fark kendini daha da, net gösterir.