DUYGU KARAHASANOĞLU


         EKONOMİ SEFERBERLİĞİ                                

    Para piyasalarında doların yükselmesiyle birlikte fiyat artışı her kaleme yansıdı.


                                 EKONOMİ SEFERBERLİĞİ                                

 

                      Para piyasalarında doların yükselmesiyle birlikte fiyat artışı her kaleme yansıdı. . Yaklaşık bir aydan bu yana dolar baskısı devam etmektedir. Sadece dolar değil, altın fiyatları da inanılmaz boyuta geldi. Her gün zirveyi test eden altın ve dolar rekor üzerine rekor kırıyor. Ekonomideki sancılı dönem mutlaka bitecek ancak bırakacağı tahribat nasıl ve ne şekilde düzelecek?.

                     Türkiye üzerinde sadece bugün değil yıllardan beri süre gelen baskı vardır. Doların her yükselmesi mevcut hükümeti erken seçime itmiştir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haziran 2023’ü işaret etmiştir. Birilerinin hoşuna gider veya gitmez seçimler zamanında yapılır. Birilerinin istediği zaman değil. Önceki yıllarda hükümetler doların baskısıyla yıkılır tekrar seçim yapılır, tekrar yıkılır yani yap boza dönerdi. İstikrar deseniz öyle bir kelimenin manası bile düşünülemezdi.

Doların ve altının yükselmesi tamamıyla birilerinin uygulamaya çalıştığı bir baskıdır. Elbette bunun altında Türkiye kalmayacak.

                     Alım gücü her geçen gün düşmekle kalmıyor, para tamamıyla eriyip yok olmaktadır. Bir ürünün fiyatı bir haftada yüzde seksen artıyorsa, alım gücünün hangi boyuta geldiği de ortadadır.

                      Bu konuda iktidara ve her bireye büyük görev düşmektedir. Gelişigüzel bankaların dağıttığı kredi kartlarıyla başlayalım. Her şeyden önce kredi kartlarının limiti çalışanın yada emeklinin aldığı ücretin yarısı kadar olmalı. İkinci husus kredi kartlarına asla taksitlendirme yapılmamalı. Alış verişlerde tek çekimlik kullanılan kredi kartının hesabı kartın ait olduğu bankaya ödemenin yapılması. Diğer husus kredi kartı kullanırken, kullanılacak limite bakılmalı. Örneğin benzin istasyonundan alınan akaryakıt 150 TL’yse nakit ödeme yapılmalı.

Bu gibi kurallar hayat geçirilmeli. Geliri olsun yada olmasın, kredi kartları bilinçsiz kullanılmaktadır. Kredi kartlarıyla yapılan harcamaların bir çoğu geri ödenmemektedir. Faiz uygulanarak müşterinin gözü korkutulmaktadır. Müşteri yine ödeme yapmamaktadır. Bu da, ülkenin ekonomisine yansıyan olumsuz bir tablodur.

Ekonomide her yere düzenli kurallar getirilmelidir. Bu kurallar içerisinde bankaların verdiği tüketici krediler, gayri menkul yada araba kredileri dahildir. 

Bankadan kullanılan her kredi ödenmediği zaman ekonomiye nasıl yansıyacağı da ortadadır. Hiç kimse kusura bakmasın savurganlık hat safhaya gelmiştir. Tasarrufun adı bile neredeyse unutuldu.

                      Bugün döviz kurları ve altın piyasalarındaki artışın önüne geçilmeli. Yarın telafisi mümkün olmayan olaylar yaşanır. Bu artışların önüne geçilmenin yolu erken seçimden geçmez. Birlik beraberlik olmalı günüdür. Batının kirli oyunu bitmez. Bu oyuna düşmemek için  herkes elini taşın altına koymalıdır.

Bu bir ekonomi seferberliğidir.