DUYGU KARAHASANOĞLU


      DÜNYA DİJİTALLEŞİYOR

      DÜNYA DİJİTALLEŞİYOR


                               DÜNYA DİJİTALLEŞİYOR

 

                      Dünya dönüyor, çağ değişiyor. Adım adım dijitale doğru yol alıyoruz. Dün yaşadığımız nostalji, olarak hafızalarda yer alacak.

Bugün teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak, hayatımızı kolaylaştırmanın çabasındayız.  Dijitalleşen dünyamızda bizlerde kendimize bir yer bulmaktayız.

Bir zamanlar mekanik daktilolar, baş köşede kendine yer bulurdu. Zaman içerisinde değerini kaybeden mekanik daktilolar yerini elektronik daktilolara bıraktı.

Zaman hızla akıp gitti. Elektronik daktilolarda zamana yenik düştü. Onların yerini bilgisayarlar aldı. Fazla gelişmemiş, hantal kasalarla ofislerde, iş yerlerinde baş köşeye oturdu.

Baş döndürücü hızla gelişen teknoloji, insanlara yeni imkanlar tanıdı. Bilgisayarlar zaman içerisinde gelişerek,  işlevi ve görüntüsü yenilendi.

                   Milenyum 2000 yılı bambaşka bir dünya düzeni karşımıza çıktı. İnternet bağlantılarıyla hayatımıza bambaşka bir dizayn geldi. İnternet ağı genişledikçe, dünyada küçülmüş oldu. Bir tuşla, kilometreler yakınlaştırıldı. Kurulan ağlar, görüntülü görüşmeler bilgi alış verişler, başladı. Bunlar yaşanırken, yeni dünya düzeni de başlamış oldu. Bir çok alanda ezberler bozuldu. Bambaşka bir dünya bambaşka bir hayat tarzı gelişti. Gerçeklik yerini sanala bıraktı. Sanal dünyada gezinenlerin sayısı bir anda  milyonlara ulaştı.

Her şeyin bir bedeli olduğu gibi dijitalinde bir bedeli mutlaka olmalıydı. Bu da, nesillerin yavaş yavaş kaybolmasıdır. 

                  Dünya, 2020 yılında covid19 diğer adıyla coronayla tanıştı. İnsanlar, virüsün etkisi altına girmemek için alınan tedbirlere uyum sağladı. Her ne kadar tedbir alınsa da, dünya genelinde üç milyona yaklaşan can kayıplarına engel olunamadı. Salgın hastalık dünyayı kasıp kavururken, her ülke kendi tedbirini almakta gecikmedi.

Önce aşı bulma yarışı başladı. Ardından bulunan aşıların insanlara vurulma yarışı başladı.

                Türkiye’de kendi tedbirini alarak, aşılama takvimi yaptı. Tüm bunlar yaşanırken, adım adım dijital dünyanın kapıları açıldı.  Bir çok sektör dijital ortamda çalışmalarına başladı. Okullar uzaktan eğitim yaparken, bir çok kurumda çevrimiçi toplantılar düzenledi.

                  Küreselleşen dünyada olması gerekenler, sırasıyla başladı. Yapay zeka, robot arenada kendini gösterdi.

2016 yılında Hong Kong’da Sofya adında insansı bir robot üretildi. Sofya boy göstermeye başladı. Sofya insan gibi düşünüp, hareket ediyor. Geçen hafta tuvalde yaptığı resimler, dikkat çekti. Boya kutusundan boyaları özenle seçerek resmini tamamladı. İtalyan ressamla çalışan Sofya önümüzdeki günlerde yaptığı resimleri sergileyecek. Resmi alan kişinin portresini yüzüne dokunarak çizecek.

İşte, gelecekte insanların yerini bu gibi robotlar alacak.