Fatma Karahasanoğlu


     DOSTLUKLAR ERİYOR

Teknoloji baş döndürücü hızla gelişiyor.


                                                     DOSTLUKLAR ERİYOR

 

                         Teknoloji baş döndürücü hızla gelişiyor. Teknoloji geliştikçe;  dostluklar, arkadaşlıklar kayboluyor.

Artık yapay zeka her alanda kendini göstermeye başladı. İnsani değerlerde yapay zekanın aramıza girmesiyle geriledi.

                         Sanal ortamda her türlü dolaşım mevcut. Sınırsız kullanıma açılarak, beyinleri kendi isteği doğrultusunda yönlendirmektedir.

Muhabbet, artık nostalji arasına girerken, hayaller ve düş kurmada belli başlı bir boyuta kaydı.

Yapay zeka hayatların her karesine girdiğinden çaylı pastalı muhabbetlerde artık rafa kaldırıldı. Bir fincan kahve yada bir bardak çay hangi dostlukların, hangi arkadaşlıkların arasında yer alırdı? Artık bunun da kimse farkında değil.

Dostluklar menfaate dayalı bir hal aldı. Menfaat doğrultusunda konuşuluyor yine menfaat doğrultusunda işler yapılıyor. Birinden menfaat yoksa, dostlukta yok.

                        Önceki yıllarda insanlarda ahlak ön plandaydı. Şimdi ise ahlak yerini şiddete ve kaypaklığa bıraktı. Kaygan zeminlerde dolaşmak nasıl tehlikeliyse, şimdiki ortamlarda dolaşmak o denli tehlikeli.

                          Teknoloji sınırları zorladıkça, insan, insan olma özelliğini ne yazık ki kaybediyor. Dijitalin sunduğu imkanlar arttıkça insanlıkta ne  yazık ki ölüyor. Her şey robotlaşmaya gittiğinden insan da, kendini robotlaştırmaya bırakıyor.

                        Kainatın sırlarını çözmek için bu yüzyılın bilim adamları yoğun  çaba sarf etmektedir. Her kulvarda çalışarak, kainatın sırlı perdesini açmaya çalışmaktadır. Ancak iklim değişikliklerin hangi boyuta geldiği de, gözler önündedir. Sayısız fabrikalar, sayısız füzeler, sayısız sera gazları vb.

Bu yüzyılın insanları gelecek nesillere hiçbir şey bırakmamaya kararlı. Gelecek nesiller teknolojinin kucağında, sanal ortamda gidebildiği kadar gitsin dercesine.

 Sıra  Antartika’ya getirildi. Bilim insanları bir milyon  önce Antartikada ki, iklimi araştırmak için kolları sıvadı. Önce büyük buzullardan sondaj işlemi yapılacak ardından gerekli çalışmalar devam edecek.

 Bunun yanında yanar dağlar faaliyete geçerek lavlar püskürtmeye başladı. Bir çok yerleşim yeri tahliye edilirken, iklim değişikliklerin ne denli hayatı etkilediği bir kez daha ortaya çıktı.

                      Pandemi dünyayı kasıp kavururken, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gündeme geldi. Gelinen bu aşamada hiçbir şey eskisi gibi olmadığı aşikardır. Alışkanlıklar bile pandemiyle değişti. Bir çok yaşam pandeminin yarattığı etkiyle tamamıyla başka bir boyuta geçti.  

Teknoloji geliştikçe, dijitalin kullanım alanları genişledikçe, virüsle yaşamak zorunlu hale gelecek.