Fatma Karahasanoğlu


BİR NİSAN

Makalemi bir Nisan günü yazdığım için aklıma Nisan bir şakası geldi.


                                          BİR NİSAN 

 

                            Makalemi bir Nisan günü yazdığım için aklıma Nisan bir şakası geldi. Nisan bir şakası herkesçe bilinen  bir şakadır. 

Öğrencilik yıllarımda Nisan bir şakası daha farklı geçerdi. 

Hiç unutmuyorum lise ikiye gittiğim yıllardı. Bir  Nisan günü arkadaşımın kalemini istedim. Sonra bir Nisan deyip kalem bende kaldı. Aynı gün bir arkadaşımda, edebiyat kitabımı istedi. bir Nisan şakası yapıp kitabımı aldı. O gün edebiyat kitabımı kaybederken bir kalem sahibi olmuştum.       

                            Nisan bir şakası bugün eski neşesinde değil. Birkaç kişiyle konuştum, hiç haberi olmadığını söyledi. Yadırgamadım. 

Bu hayat pahalılığında insanın aklına bir Nisan şakası mı gelir, benimde yazdığım şeye bak. Nasıl hatırlamazlar serzenişte bulundum. 

                           Nisan, kuşların cıvıldaşması, doğanın canlanmasıdır. Papatyalar, menekşeler, yeşil örtü üzerinde kendini gösterirken, gelen geçene selam vermeyi de ihmal etmiyorlar. 

Erik ağaçlarının beyaz çiçekleri, kızılcık ağaçlarının sarı çiçekleri, şeftali ağaçlarının pembe çiçekleri, incir ve ıhlamur ağaçlarının yeni oluşum içindeki yeşil yaprakları. Fındık dallarının her birinde tomurcuklanan yaprakların açması. 

Bir  Nisanın gelmesiyle doğa ne kadar da, kendini ortaya atıyor. Her dakika bende varım diyerek, bir yeşilliğini insanın gözü önüne seriyor. Bunda ne kadar deliller vardır. Anlayan ve bakmasını bilenler için.

Doğa, insanooğluna ne kadar cömert davranırsa, insanoğlu doğaya o kadar eziyet ediyor. Doğa ömertlikte sınır tanımazken, insanoğlu da, eziyet etme de sınır tanımıyor. 

                          İlkbaharda canlanan doğa sonbaharda ne yazık ki ölüyor. Kış mevsiminde yeşil örtüsünden artık eser yoktur. Soğuk rüzgarların estiği, beyaz kar taneciklerinin toprağa düştüğü  bir mevsim! 

                        Bu döngü her daim sürüp gider. Bahar olur, doğa canlanır. Sonbahar olur, doğa ölür. 

Bir  Nisan şakası da, baharın müjdecisi gibi insanları gülümsetir.                          

      Nisan bir veya Nisan Balığı, HollandaBelçikaKanadaABDİsviçreTürkiyeJaponya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan bir ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe bir Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.