DUYGU KARAHASANOĞLU


 BİR DÜNYA İNSAN

       Dünya, pandemiyle ikinci yılını geride bırakmak için gün sayıyor. Bir yıl daha acısıyla tatlısıyla geride kalacak.


                                                   BİR DÜNYA İNSAN

 

                          Dünya, pandemiyle ikinci yılını geride bırakmak için gün sayıyor. Bir yıl daha acısıyla tatlısıyla geride kalacak.

2022 yılına girmeden önce  her yıl olduğu gibi iyi dilekler temennisi unutulmayacak. Umutla yeni yıla girilme hayalleri kurulur. Bir dünya insan her yeni güne yeni bir sayfa açarak başladığı gibi yeni yıla da yeni sayfa açarak başlar.

2021 de neler yaşandı, neler oldu? İnsanlığı tehdit eden olaylar hangi boyutlara ulaştı? Diriler, ölüler, kayıp canlar, giden ruhlar, dünyayı paylaşamayan bir çare fani insanlar.

                      2021’in insan üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler. Kayıp giden dostluklar, unutulan arkadaşlıklar. Verilen sözler, yerine getirilmeyen vaatler.

Bu yılda bir çok şeyi yaşayıp gördük. Birkaç gün sonra yeni yıl gelecek. Eski yıl istemese de, yerini yeni yıla verecek. Gözler yeni yılda olacak. Her şey farklı görünse de, aslında değişen hiç bir şey yok. Sadece rakamlar değişip, zaman akıp gidecek.

 Bu dünyadan kimler geldi, kimler  geçti; krallar, sultanlar, şahlar,isimsiz kahramanlar, yoksul zengin insanlar! Vs…

                        Dünya 2021’i uğurlarken, 2022’ye ne şekilde merhaba diyecek. Hangi ülke; nereden, nasıl nasibini alacak? Tüm bunlar yeni yılda da kafaları meşgul eden sorulardan olacak.

Adama sormuşlar; “yeni yıldan ne bekliyorsunuz?” adam gülerek cevap vermiş; “eski yıldan bir şey beklemedim ki yeni yıldan bekleyeyim.”

                        Giden bir yıl geri dönmemek üzere gider. Ancak bazıları bunu saptırmaktadır. Hıristiyanların kutladığı yıl olarak görenlerde var, sabaha kadar sınırsız içki içip kendinden geçenlerde var. Oysa, yeni yıl biten bir yılı uğurlamaktır. Bazılarına göre Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilir.

Günümüzde de Miladi takvim kullanmaktayız. Bir yıl; 365 günden  oluşur. Her 365 gün sonra yeni yıl gelir. Yani rakamlar değişir. 2020-2021-2022…

31 Aralık 2021 yerine 01 Ocak 2022 tarihini kullanacağız. Hala insanlar neyin hesabını yaparak, dinler arasında çekişme yaratıyor?  Her kafadan ayrı bir ses, ayrı bir zırıltı çıkıyor. Ses  kargaşasında insanların dedikleri de anlaşılmıyor.

                       Bir çizgi üzerinde giden hayatı ne kadar da karmaşa haline getiriyorsunuz. Basit döngüleri neden labirent gibi görüyorsunuz? İnsanın kainat üzerindeki yerleşkesi ne kadar olduğu belli iken, ne diye saçmalıklar üzerinde tartışır durursunuz.

Bir yıl daha geride kalırken, bir yaş daha yaşlanıp, çevrenize o gözle bakacaksınız. Her zaman kullandığınız tarihin yılı 2021 değil, 2022 olacak.

Şimdi sorarım, sizi heyecanlandıran nedir? Altı üstü 365 günü acısıyla tatlısıyla geride bırakıyorsunuz. Bu mu sizi heyecanlandıran? Yok, yok! Sizde daha farklı düşünceler var. Kendinizi bir takım olayların çıkmazına atmak için yarışıyorsunuz. Nasıl mı?

Kargaşa yaratarak bunu her defasında belli ediyorsunuz. Bunu anlamayacak ne var? Görünen köy kılavuz istemez.  

                          2022 yılı herkese bolluk, bereket, barış, sağlık, huzur, şans getirmesini dilerim. Sapkınlık yapmak isteyenlerde, yeni yıl kutlamaları altına girmesin.