DUYGU KARAHASANOĞLU


   ASLA GÜVENMEYİN

   ASLA GÜVENMEYİN


                                        ASLA GÜVENMEYİN

                     Sürüden ayrılan küçük  göçmen kuşu, yorgun olarak düz tarlaya düşer. Oradan geçmekte olan bir inek küçük göçmen kuşunun üzerine pisler. Kuş, pisliğin sıcaklığını hisseder ve neşeyle ötmeye başlar. Kuşun sesini duyan kedi, kuşun üzerindeki pisliği temizler, ardından afiyetle midesine indirir.

Hikaye, bizlere bir çok konuda ders vermektedir. İlk bakışta kedinin kuşa yardım ettiği görülse de, kedinin asıl amacı kuşu temizlemek değil, kuşu yemekti.

Dostça yaklaşan kedi, aslında aç olan midesini yatıştırmak niyetindeydi. Öyle de yaptı. Ve kuşu temizleyip yedi.  İnek, farkında olmadan minik kuşa pislemişti. Kuş pislik içinde de olsa  mutluluk duymuştu. Mutluluk ifadesini ötmesiyle belli etti. Ancak neşeli ötmesi etrafta dolaşan kedinin kulaklarını tırmaladı. Kedi, pislik içerisindeki kuşu görür görmez, harekete geçti.

Kuş, kısa sürede olsa,  kaldığı pislikten kurtulmuştu. Kedi, kuşu pislikten dost olduğu için kurtarmadı. Ancak kuş, kediyi dost görerek uçmamıştı. Minik kanatları onu özgürlüğe kavuşturabilirdi. Bunu yapmadı. Kedinin dostluğuna inandı ve sonucu beklemeye başladı. Nereden bilecekti? Kedi, ağzına layık yiyecek görünce, fırsatı kaçırmadı.

Zavallı, kuş! sürüden ayrılırken, akıbetinin böyle olacağını bilmiyordu. Oysa, kendisini özgür sanıyordu. Minik kanat çırpışları, havada sevinçle raks etmesi kedinin bilmediği özelliklerdi. Kedi, avını hiç bırakır mı? Pati altındaki uzun tırnakları, önce küçük kuşu temizler, ardından yer.

                      Toplumda, dost görünüp, sinsice  yaklaşanların sayısı az değil.  Güven duygusu önemlidir. Son yıllarda güveni, su istismar edenler ne yazık ki, artmış durumda. Dostça görüntü sergileyip, fırsatını bulduğunda darbe indirmeyi bir an bile düşünmez. En zayıf anda gereğini yapar.  Dost olarak gördüğü kişiye güvenenlerin akıbeti her zaman düş kırıklığıyla son bulur. Kendinde güvensizlik hisseder. Nasıl inandığına hayıflanır.

Düşman, düşmandır! Dost olarak görünenler düşmandan daha düşmandır. Güvenme dostuna saman doldurur postuna.

Siz siz olun, dostlarınızı seçerken, çok iyi tahlil edin. Her gördüğünüze güvenip, sırlarınızı açmayın. Her düşman olarak bildiğinize de, en ağır hitaplarda bulunmayın. Dost gördüğünüz bir gün düşmanınız, düşman  bildiğiniz de, bir gün dostunuz olabileceğini asla unutmayın.