Fatma Karahasanoğlu


          AKILDAN YOKSUN               

          AKILDAN YOKSUN               


 

                                             AKILDAN YOKSUN               

 

 

                     Bu köşemde defalarca kadına şiddet olaylarını yazdım.

Ben, yazmaktan yoruldum ancak kadına şiddeti yapan erkekler bıkmadı. Nasıl bir beyin yapısı var ki, kadına şiddeti kendine hak görüyor. Her kim olursa olsun  kadına şiddet uygulayan  benim nazarımda  akıldan yoksundur. 

Hangi yüzyıla geldik. Hala kadını ikinci sınıf görenler var. Bu görüşlerinden utanmalıdırlar. Kadın, her şeyden önce anadır, eştir. Şiddeti asla ve asla hak etmiyor.

Tahammül kim gösterir? olgun insan. Karşısındaki kişiye karşı daima saygındır. Her şeyden önce empati yapmasını bilir. İğneyi önce kendine, acımıyorsan çuvaldızı arkadaşına batır. Günümüzde şiddeti kendine hak görenlerin yanı sıra şiddet uygulayanları destekleyenlerde var.

                   Allah’ın yarattığı hiçbir canlıya hiçbir kimsenin zarar verme hakkı yoktur. Kula kulluk değil, Allah’a kulluk yapılır. Hal böyle iken neden şiddet, Neden zarar vermek!..

Düşünen varlık olan insan, kendi kararları  alma konusunda özgürdür. Hele de, akıl dengesi yerindeyse. Hiç kimse böyle bir insanı kullanmaya hakkı yoktur. Dahası şiddette uygulayamaz.  Her düşünce kendi ekseni içerisinde değerli ve normaldir. Ancak bir başkası üzerinde bu düşünceyi empoze etme ne kadar doğru davranıştır?

Şiddet uygulayanların hangi ruh haleti içerisinde olduğu araştırılıp, tedavi edilmelidir. Akıl bir mil üzerindedir. Mil, öteye beriye milim de olsa kaydığında ortaya çıkacak felaketlerin önüne geçmek mümkün olmaz.

Her kim olursa olsun kendisine öz eleştiri yapmalıdır. Bir başkasını küçük görerek onunla alay etmek ya da, olumsuz eleştirmek o kişinin kendi zeka seviyesini ortaya koyar. Bencil insanların yapacağı davranış bunlardır.

                           Şiddetin küçüğü büyüğü yoktur. Bir tokatta şiddettir, öldürmekte. Sözlü başlayan tartışma büyüdükçe şiddete doğru kaymaktadır. Kadın yada erkek konuşurken kullandığı sözcüklere dikkat etmelidir. Sözcükler  ağızdan çıkmadan önce düşünülmelidir. Sözlerin nereye gideceği ve ne şekilde etkileşim yapacağı iyi analiz edilmelidir. Kadın erkek arasındaki sözlü tartışma şiddete vardığında orman kanunu devreye giriyor. Güçlü olan güçsüzü eziyor ardından ölüm geliyor.