Fatma Karahasanoğlu


                    10 KASIM SABAHI

                    10 KASIM SABAHI


                                      10 KASIM SABAHI

 

                                       Yine bir 10 Kasım sabahı. Saatler 09.05 geçe nefesler  tutulup, sirenler çalınacak.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün seksen ikinci yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de çeşitli etkinliklerle anılacak.

Nice 10 Kasımlar geldi geçti.  her biri hüzün, her biri özlem dolu. Atatürk’ü anlamak ve ilkelerini yaşatmak en doğru olanıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak dolacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” Bu düşüncelerde olmak gerekir.

                                      Yıl 1938, aylardan 10 Kasım ve saat 09.05 geçe. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, gözlerini İstanbul’da Dolmabahçe Sarayında ebediyen kapattı. Arkasında bir cumhuriyet, bir ulus bıraktı.

O günden bugüne bir çok şey değişti. Değişmeyen tek Türkiye Cumhuriyetinin dimdik ayakta kalmasıdır. Tarih tünelinden kimler gelip geçmedi ki? Dün tünelden geçenler yerini bugün geçenlere bıraktı. Bugün geçenlerde yerini yarın geçecek olanlara bırakacaktır.

Bu döngü böyle kıyamete kadar sürüp gidecek.

                                     Yine bir 10 Kasım, sokaklar, caddeler suskun, yüzler hüznün burukluğuna karışacak.  Atanın ölüm saati 09.05 geçe sirenler acı acı bir kez daha çalacak.  Çelenk sunumu, konuşmalar derken, büyük önderi bir kez daha minnetle şükranla anacağız.  

O’nun çizdiği yolda ilerlemeyi kendimize ödev bildik. Çizdiği bu aydınlık yolda yürümek isteyenler her daim kazandı. Cumhuriyet aydınlık bir yoldur.

Cumhuriyete  herkes sahip çıkmalıdır.  Yaşadığımız bu coğrafya zor bir coğrafyadır. Cumhuriyetin ilke ve inkılaplarından asla ödün v ermemeliyiz. Eğer cumhuriyetten sapmalar yaşanırsa, etrafımızdaki ülkelerin konumuna düşeriz. Emperyalist güçlerinde istediği bu.

                                      Yine bir 10 Kasım sabahı, saat 09.05 geçe Atam Dolmabahçe’de gözlerini kapadı bütün dünya ağladı. Doktor doktor kalksana, lambaları  yaksana, Atam elden gidiyor, çaresine baksana. Uzun uzun kavaklar, dökülüyor yapraklar. Ben Atam’dan doymadım, doysun kara topraklar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, minnet ve şükranla anıyoruz. Atam, ruhun şad olsun.