Fatma Karahasanoğlu


YAZILACAK ÇOK ŞEY VAR!

Yıl sonu etkinlikleri tüm hızıyla devam ederken, Kenan Oltan Anadolu Lisesinin düzenlediği TÜBİTAK Fuarında birbirinden farklı projeler tanıtıldı.


                                        YAZILACAK ÇOK ŞEY VAR!                            

 

                          Yıl sonu etkinlikleri tüm hızıyla devam ederken, Kenan Oltan Anadolu Lisesinin düzenlediği TÜBİTAK Fuarında birbirinden farklı projeler tanıtıldı. Her proje kendi alanında farklı işe yarar bir projeydi.  Sözlük uygulamasından mobil vantilatöre kadar bir çok stant görücüye çıktı. Görme Engelliler Yabancı dil Eğitim Kütüphanesi, dikkatlerden kaçmadı. İki öğrencinin stantta verdiği bilgiler oldukça çapıcıydı.

Hayrünisa ile Umutcan projelerini heyecanla tanıttı. Görme engelliler için tasarladıkları  kabartmalı kumanda ile bir çok kitaba ulaşılabilecek. Kütüphanede seçecek olduğu kitabı kumandanın üzerindeki kabartmalı rakama basıp, kulaklıkla dinleyecek. Kütüphaneden çıkarken, kitapta kaldığı yeri işaretleyip, daha sonra kütüphaneye geldiğinde aynı yerden kitabı kulaklıkla dinlemeye devam edecek.

Tasarlanan bu proje TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi. Aslında güzel bir projeydi. Kabul edilseydi, bir çok görme engellinin gözü olacaktı. Ülkemizde her yıl engelliler haftası kutlanır. Bir çok vaatler ve sözler verilir. Sonuç!..

     Lise öğrencilerinin öğretmenleriyle birlikte tasarlamış oldukları görme engellilerle ilgili bu tasarının üzerinde durulması gerekir. Her geçen gün görme engellilerin sayısı artmaktadır.  Bunun için bu gibi projelere imkan tanınmalıdır. Engelliler haftası süslü sözlerle kutlanılacak bir hafta değildir. Her şeyden önce icraat önemlidir.  Boş sözlerle, görme yada diğer engellilerin engelleri ortadan kalkmıyor.

                                                                                        ***

                         Kenan Oltan Anadolu Lisesi sınıfları bölümlere göre isimlendirilmesi hem öğrenciler için hem de öğretmenler için güzel bir uygulama oldu. Edebiyat, coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak gibi sınıflar görülmeye değer duruma getirildi. Öğrenciler bu gibi sınıflarda daha rahat ders yaptıklarını söylerken, öğretmenler içinde bulunmaz bir imkan niteliğindedir. Edebiyat sınıfının duvarında ki yazılar edebiyatın bahçesine giriş hissi veriyor. Edebiyatla ilgili yazılar insanın ruhunu okşarken, hayal dünyasını uzun bir seyahate çıkarıyor. 

 

Din kültürü ve Ahlak sınıfının duvarında bulunan  Kabe fotoğrafının önünde ders görmek de bir başka ayrıcalıktır. Öğrenciler bu gibi sınıflarda ders görmenin mutluluğunu yaşarken, öğretmenlerde bu gibi sınıflarda ders anlatmanın haklı gururunu yaşıyor.

                   Ünü yayılan bir alim verdiği ilimle dikkat çekmektedir. Kral, alimin ününü duyar ve çocuğunu eğitmesi için alimi saraya çağırır. Alim, ?ilim ayağa gitmez, ilim öğrenmek isteyen alimin ayağına gider.?