Fatma Karahasanoğlu


VURDUM DUYMAZLIK MAHALLEDE KOL GEZİYOR

İnsan olmak ne demektir.? Bu sorunun cevabını herkes bilir. Bunun için hangi meslek icra edilirse edilsin, önce insan olunmalıdır.


                           VURDUM DUYMAZLIK MAHALLEDE KOL GEZİYOR

 

             İnsan olmak ne demektir.? Bu sorunun cevabını herkes bilir. Bunun için hangi meslek icra edilirse edilsin, önce insan olunmalıdır.

İnsan olmak için kahin olmaya gerek yok. ancak kahin olmak için insan olmaya gerek var. Buraya kadar sanırım anlaşıldı.

            Geçen hafta medyanın gündeminde yer alan 19 yaşındaki genç kızın 17 saat süren cinayetinin arkasında neler oldu? Erkek arkadaşıyla tartışan genç kız, uğradığı şiddetten sokağa kaçsa da, erkek arkadaşının elinden kurtulamadı. İki genç göz altına alınsa da, kızın şikayetçi olmaması durumunda göz altı uzun sürmedi.

Genç kız, erkek arkadaşının şiddetinden yine kurtulamadı. Önce boğuldu ardından kalbinden bıçaklandı. 

On yedi saat süre içerisinde kızı kimse aramadı. Ne arkadaşları ne ailesi. Ne de kaldığı aparttakiler.

Buradaki, ihmal göz önündedir. Duyarsız bir o kadar yüreği kaskatı insan olduk. Bana necilik aldı başını gidiyor. Vurdum duymazlık mahallemizde kol geziyor. Aslında acınacak halimize gülüyoruz. Olaylara objektif bakılmadığı gibi tek taraflı düşünülmektedir.

              O genç kızı ve genç adamı bu sürece getiren etkenler nelerdir? İki yetişkin insan ve birbirini seven iki aşık insan. Daha sonra araya ne girdi de, biri katil oldu. Beyin yapılarında neler yaşandı da, dış dünyayla iç dünya birbirine karıştı. Tüm bunlar bir insanın yaşamıyla yakından alakalıdır.

Beden ve ruh, birbirini tamamlayandır. Bunların bir tanesinde aksaklık meydana geliyorsa, istenmeyen olayların başlangıcı  başlamış demektir.

               Hz. İbrahim, her akşam yemeğine konuk çağırırdı. Yine bir akşam yoldan geçen yolcuyu yemeğe davet eder. Yolcu, sofraya oturur. Hz. İbrahim, yemeğe başlamadan önce yemek duası yapmasını ister. Yolcu, şaşırır. Yemek duası bilmediğini söyler. Hz. İbrahim, ?öyleyse, sofradan kalk.? Der. Yolcu, istemeyerek de olsa sofradan kalkar. O sırada Hz. İbrahim´e vahiy gelir. ?ey İbrahim, Biz o adama altmış yıl tahammül ettik de, sen sofranda yarım saat tahammül edemedin mi?? 

Hz. İbrahim koşarak kapıdan çıkar. Yolcunun arkasından; ?dur yolcu.? Bağırır. Yolcu durur, Hz. İbrahim  O´na yaklaşarak; ?kusura bakma. Tekrar yemeğe buyur.? Der.