DUYGU KARAHASANOĞLU


VAN GEZİSİNDEN NOTLAR

Türkiye, bir cennet! Her bölge, her kent kendine has özelliğe ve güzelliğe sahip olduğu kadar farklı kültürlerin kesiştiği bir mozaiktir.


                    VAN GEZİSİNDEN NOTLAR

 

 

                                 Türkiye, bir cennet! Her  bölge, her kent kendine has özelliğe ve güzelliğe sahip olduğu kadar farklı kültürlerin kesiştiği bir mozaiktir.

Türkiye üzerinde oynanan oyunlar bugün başlamadı. 1071 de Malazgirt´ten giren Selçuklu Hakanı Alparslan, Anadolu´yu Türklerin vatanı yaptı. Tarihte süre gelen oyunlar bugünde aynen devam etmektedir.

 1914 Birinci Dünya Savaşının olduğu yıl.  Her taraf yakılıyor, yıkılıyor. İnsanlar can pazarı yaşıyor. Yabancı  işgal kuvvetleri  hasta adam olarak nitelendirirken Osmanlı devletini parça parça etmenin mutluluğunu yaşıyor. İstanbul İngilizlerin, Güneydoğu Fransızların, Karadeniz Rusların, Ege Yunanlıların iştahını kabarttıkça kabarttığı yıllardı o yıllar.

Bugünkü Irak, Osmanlı Devletinin sınırları içerisindeydi. Kut İngilizlerin Arap dostları sayesinde işgal ettiği bir kentti.  Albay Halil´in stratejik  zekası Kut´u İngilizlerden kurtarsa da daha sonraki yıllarda neler olduğu gözler önüne serilmiştir.

Çanakkale´de destan yazıldı. Binlerce fidan toprağa düştü. Osmanlı devleti parçalanıyor, bölünüyor. Ermeni Rum çeteciler köyleri yakıp yıkıyor, halkı öldürüyor. İstanbul hükümeti eli kolu bağlı bir şekilde olacakları izliyordu.

Laz´ı, Türkü, Kürdü, hep birlikte vatanı kurtarmaya düşmanı ezmek için omuz omuza  hep birlikte savaştı.

Halk, hiçbir ülkenin mandası olmak istemiyor. Bağımsızlık için yanıp tutuşuyordu. Doğudan batıya güneyden kuzeye halk gücü nispetinde düşmana karşı koyuyor, vatanını savunmak için elinden gelenin fazlasını yapıyordu.

Yıl Mayıs 1919  Gazi Mustafa Kemal Samsun´a ayak basarak, Kuvayi  Milliye´nin ilk meşalesini  yaktı.  Amasya, Erzurum Sivas kongreleriyle bağımsızlığa susayan halkın öncüsü oldu. Artık halk daha güçlü daha emindi  Ardahan´dan, Edirne´ye kadar vatan savunmasında   el ele, kol kola, omuz omuza Kürt´üyle Türk´üyle, Laz´ıyla, Çerkez´iyle hep birlikte düşmana karşı savaştı. 

Yıl 1923 de genç  Cumhuriyet ilan edildi.

                   Bugün batılı güçler aynı oyuna devam ediyor. Halkı bölmenin hesabını yapıyor. Bilmiyor ki, 82 milyon yeri geldi mi tek yürek olur atar.  Aynı bayrak altında, aynı haklara sahip 82  milyonu asla bölemez. Buna hiçbir zaman gücü yetmez. Batılı güçlerin tek amacı insanları sömürmek, yer altı kaynaklarına sahip olmaktı. Türkiye Cumhuriyeti konum bakımından önemli yere sahip olduğu kadar yer altı kaynakları tarafından da zengindir.

Batılı güçler 82 milyonun hiç birini düşünmüyor. Bunun için her birimize büyük görev düşmektedir. Akıllı olacağız, vatanımızı böldürmeyeceğiz, bayrağımıza sahip çıkacağız. Batılı güçlerin oyununa ve tuzağına düşmeyeceğiz. Bu konuda her bireye büyük görev düşmektedir.

                İçişleri Bakanlığının  kardeş şehirler projesi kapsamında geçen hafta Trabzon´dan 25 kişilik grupla Van´a gidildi. Buradaki amaç kültürleri pekiştirmekti.  Trabzon basını, Van basınıyla buluşarak, ortak değerler üzerinden fikir alış verişinde bulunarak tarihi ve kültürel yerleri gezme fırsatı da elde ettiler.

                   Van gezi notlarımı gelecek hafta daha geniş kapsamlı olarak siz değerli okurlarımla paylaşacağım.