DUYGU KARAHASANOĞLU


TOPRAKLAR, ÖLÜM KUSUYOR

Dünya savaşlarında kimler kazandı, kimler kaybetti? Her şeyden önce bu soruyu sormak da fayda görüyorum. Suriye, altı yıldır ateşin kucağında beşik gibi sallanıyor. Bir tarafta Suriye rejimi, Rusya, İran, diğer tarafta ABD.


                                           TOPRAKLAR, ÖLÜM KUSUYOR

 

                   Dünya savaşlarında kimler kazandı, kimler kaybetti? Her şeyden önce bu soruyu sormak da fayda görüyorum. Suriye, altı yıldır ateşin kucağında beşik gibi sallanıyor. Bir tarafta Suriye rejimi, Rusya, İran, diğer tarafta ABD.

Olanlar masum sivillere oluyor. Bir çok can ateş altında kayıp gidiyor. Bebekler, çocuklar, kadınlar? kısacası tüm insanlar. Ateşin kollarında acımasız bir şekilde can veriyor.

               Suriye toprakları ölüm fışkırıyor. Toprak yanıyor, siviller kaçışıyor. Türkiye, bunlara kayıtsız kalır mı? Sınır kapılarını gözleri korkudan fırlayacak olan  Suriyelilere açtı. Onları topraklarında barındırmaya başladı. yaklaşık 4 milyon Suriyeli ateşin içinden kaçarak Türkiye´ye sığındı. Dünya ülkeleri ne yapıyor? Seyirciliğini koruyor. Ya Esad ne yapıyor? Halkının ölümünü seyrediyor.

Geçen hafta İdlid´e rejim güçleri tarafından kimyasal bomba atıldı. Yine siviller hayatını kaybetti. Çoğu kadın ve çocuk yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. Kimi çocuğunu kimi eşini kimi de komşusunu acılar içinde kıvranırken, gördü. Bu gaz öyle bir gaz ki, sinir hücrelerini etkiliyor. On dakika içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Yüzlerce Suriyeli ölüm gazıyla hayatını kaybederken, Esad, hala neyin peşinde! Anlamak mümkün değil.

Yaralılar Türkiye´de ki hastanelere getirildi. Yapılan araştırmada sinir gazının kullanıldığı tespit edildi. Suriye´nin ateşle oyunu ne zaman bitecek? Bilinmez ancak altı yılda ölenlerin sayısı yüzbinleri geçti.

           ABD´nin Akdeniz´deki iki savaş gemisinden  7 Nisan sabahı fırlatılan  59 Tomahawk Cruise füzesiyle Şinsar ve El Şayrat hava üslerini vurdu. ABD´nin Suriye´de ilk kez böyle bir operasyon gerçekleştirmesi Rusya ve İran´ı tedirgin etti. Operasyonu Türkiye´nin yanı sıra Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, İsrail, destekledi.

İdlib´deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) getirilen tasarıyı  veto eden ve sivillerin ölümlerini ´yalan haber´ olarak niteleyen Rusya, Şam rejimine saldırı düzenlenince bu kez kendisi BMGK´yı acil toplantıya çağırdı.

            Suriye altı yıldır iç savaşın kucağında ölüm kalım savaşı veriyor. Rusya kendi çıkarlarını korumak için sıcak denizlerin hayaliyle yıllarca yanıp tutuşmuştu. Şimdi böyle bir fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. İran´ı bu anlamda anlamak mümkün değil. ölüm kusan topraklardan nemalanmak isteyen ülkelerin tek amacı o ülkeden faydalanmaktır.  

Suriye´nin ateş içinde çırpınması dünya ülkelerinin umurunda değil. Eğer olmuş olsaydı. Mültecilere kucak açardı. Türkiye´den başka mültecilere kapısını açan başka bir ülke var mı? Savaştan kaçanları ülkesine şartlı almak isteyen ülkeler nasıl bir vicdan taşıdıkları ortadadır.