Fatma Karahasanoğlu


SEVGİ VE SAYGI KURALLI YAŞAMIN GEREĞİDİR

Yapılan istatistiklerde Kasım ayında 25 kadın şiddete maruz kalarak öldürüldü


                                             SEVGİ VE SAYGI KURALLI YAŞAMIN GEREĞİDİR

 

 

                           Yapılan istatistiklerde Kasım ayında 25 kadın şiddete maruz kalarak öldürüldü. Bu kadınları hayattan koparan en yakınlarındaki kişiler olması olayın vahametini gösterdi. Hiç bir kadın şiddeti yada öldürülmeyi hak etmiyor.  Sevginin uzak olduğu aile ortamlarında daima şiddet ön plana çıkar.

Her kim olursa olsun, eşine zarar verenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Nikah masasında sadakat sözü veren çiftler daha sonra ne oluyor da, birbirlerine zarar veriyor.

Saygısız nesil nasıl yetişiyor? Dendiğinde ailelere bakmak lazım. Saygısını yitirmiş çiftler bir arada evlilik müessesesini sürdürüyor. Bunu yaparken de, toplumun en küçük sosyal aile olduğunu unutuyor.  Kendine saygıyı kaybeden bir bireyden her türlü şiddet beklenir. Zaten bunun aksisi düşünülemez.

Aile içerisinde yaşanan olumsuzluklara bir göz atacak olursak, sevgisiz bir ortam hemen göze çarpar. Ardından gelen çocuklarda bu sevgisizlikten nasibini alarak büyür.  Ne için evlendiğini bilmeyenler zaman içerisinde evlilik çatısının çatırdadığını fark edemiyor. Yaşadığı şiddetten sonra evliliğini sorgulamaya ve boşanmaya karar veriyor. İşte bu anda ipler kopuyor. Erkek, eşinden ayrılmak istemeyince şiddete baş vuruyor. Orman kanunu devreye giriyor. Güçlü olan kazanıyor. Güçsüz kaybediyor. Yine olanlar çocuklara oluyor. Eşlerden biri mezara, diğeri hapishaneye girerken, çocuklarda yakınlarının yanına yerleşiyor.

                        Anne baba olmak herkesin üstlenebileceği bir sorumluluk değildir. Anne olmak sadece çocuk doğurmakla olmuyor. Fedakarlık sabır ister. Aynı durum baba içinde geçerlidir.  Sevgi,saygı kurallı yaşamın gereğidir. Eğer bu kuralları bir çift uygulayabiliyorsa, yaşantısında fazla sorunlarla karşılaşmaz. Olası karşılaştığı sorunları da, aşar.

İç dünyasında farklı olaylar yaşayanların dış dünyayla nasıl bir bağ kuracağı belli değildir. Her kesim kendi açısından olayları değerlendirirken kişilerin nasıl bir algı içerisinde olduğunu muhakeme etmez yada edemez. 

                    Günümüzde kadına şiddet her geçen gün artmaya başladı. Yaşları kaç olursa olsun kadına şiddet uygulayanların akıl testi yapması gerekmektedir. Şimdi şöyle bir soru sorduğunuzu duyar gibiyim. ?üniversite mezunudur, eğitimlidir! Ama şiddet uyguluyor.? Zaten sorun burada başlıyor.  Kişinin aldığı üniversite eğitim teknik bir eğitimdir. O, insani ilişkilerin ve iletişimin eğitimini almadı. Onun için bu sorunuz yerinde bir soru değildir. Maddi ve maneviyatını doldurmayı bilenler, çevresinde farklı bir karakterde olduğu hemen göze çarpar.

Kendi kendinize düşünün ve empati yapın.