DUYGU KARAHASANOĞLU


SATIR ARALIĞI

İnsanoğlunun yaradılışından bu yana savaşlar da, süre gelmiştir. Doğudan batıya, kuzeyden güneye. Hangi ülke varsa savaşlarda vardır. Fitnenin girmediği, kanın dökülmediği, sömürgenin olmadığı, bir dünya düzeninden söz edebilir misiniz?


                                                  SATIR ARALIĞI

 

                      İnsanoğlunun yaradılışından bu yana savaşlar da, süre gelmiştir. Doğudan batıya, kuzeyden güneye. Hangi ülke varsa savaşlarda vardır. Fitnenin girmediği, kanın dökülmediği, sömürgenin olmadığı, bir dünya düzeninden söz edebilir misiniz?

Güçlü ülkeler, tarih boyunca güçsüz gördüğü ülkeleri sömürmek için her türlü yolu denemiş, denemeye de devam etmektedir.

                    Geçmişin satır aralarını şöyle bir arayalım. Bakalım ne var ne yok. Afganistan´la turumuza başlayalım. Türkiye´nin sınırdaşı değil. Bir çok Afgan uyruklu mülteci Türkiye´de barınıyor. Mülteci olmak için elbette geçerli nedenleri vardır. Taliban´ın ülkede yarattığı kaos, yaşam haklarını kısıtlıyor.

Taliban´ın 1989 yılında ABD, tarafından desteklendiği herkesçe malum! Ne için desteklendiği de, o dönemde Afganistan, Rusya´yı (SSBC), davet etmişti. Olaylar zinciri peşi sıra geldi. 2001´de ABD´nin ikiz kulelerinin vurulmasından sonra dünya düzeninde değişimler başladı. ABD, kural tanımaz bir şekilde, istediği ve tehdit gördüğü ülkeleri işgal edip, saldırdı.

 ABD Başkanı Trump, ABD askerinin eve dönme zamanının geldiğini söylerken, Taliban´a talimatlar vermeyi de, ihmal etmiyor. Afgan halkı gelecek korkusuyla ülkeyi terk ederken, yeraltı kaynaklarının zenginliğini bile düşünemiyor. Daha güzel bir yaşam için batıya göç etmeyi uygun görüyor. DEAŞ´lı militanların nereye gittiği belli. Afganistan´da bir toplantı sırasında patlayan bombaların sorumluluğunu DEAŞ´ın üstlenmesi, sizce düşündürücü değil mi? Neyse bunları ileriki zamanda daha açık ve net şekilde yazacağım.  

                     Dünya düzeninde öyle bir anlayış oldu ki, bir başka ülkenin topraklarını işgal etmek, o ülkelerde kaos yaratmak, meşru sayıldı. Irak´ta 2003 yılında başlayan ABD işgali  hala devem etmektedir. İstikrarsızlık yaşam biçimi haline geldi. Ne zaman, nerede bomba patlayacağı belli değil.

Suriye, konusu tüm çıplaklığıyla ortadayken söylenecek fazla söze hacet var mı? ABD ne diyor? Terör örgütlerini Türkiye sınırından 30 km uzaklaştıralım. Bunun anlamı nedir? Batılı güçler, elini eteğini Ortadoğu´dan çekerse, barış, huzur ve istikrar o topraklara emin olun ki gelir. Bunun yanında Suudi Arabistan´da ABD´yle münasebetini gözden geçirmeli.

                            Suriye hapishanelerinde binlerce kadın ve  çocuk işkenceye, maruz kalıyor. Bunların sesini sadece Türkiye duyuyor. Batılı ülkeler bu gibi durumlarda kulaklarını tıkar. Kör ve sağır olur.