Fatma Karahasanoğlu


SALINCAKLARDA SALLANMAZ

Ahlaklı olmak ne demektir? Ahlak pazarda satılmaz, markette raflara dizilmez.


 

                                          

                                                   SALINCAKLARDA SALLANMAZ

 

                            Ahlaklı olmak ne demektir? Ahlak pazarda satılmaz, markette raflara dizilmez. Yada oyun parkında ki salıncaklarda sallanmaz. Ahlak demek, çok geniş kapsamlı mana taşır. Bu mana ki, her insanın anlayabileceği bir mana değildir. Bunun içindir ki, ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken, ahlaklı olmasına dikkat etmelidir.

Toplum olarak, namaz kılan hırsız yetiştirilmemelidir. Çocuk sadece ailede değil, okulda ve yaşadığı çevrede de, ahlaklı olmasına dikkat edilmelidir.

 Toplumun her geçen bozulduğunu görmekteyiz. Şu buna benzer, çorbaya şeker atarsanız, ne tatlı olur ne de tuzlu. Damakta çok farklı bir tat bırakır. Tatlı deseniz, tatlı değil, tuzlu deseniz tuzlu değil.

                           Ağaç yaş iken eğilir. Belli bir yaşta çocuğuna iyi ahlak veremeyen aileler belli bir yaştan sonra o çocuğa hiçbir şey veremez.  Çocuk kendine göre bir yaşam tutar. Tuttuğu bu yaşam çoğu kez yanlışlarla örtülüdür. Çocuk yaşta alınan eğitimle, orta yaşta alınan eğitim aynı olmaz.  Bir çok anne baba çocuğun her isteğini yerine getiriyor. Çocuğun istekleri yanlış da olsa, anne baba bunu yerine getirmek için elinden geleni yapıyor.  Bu arada çocuk hayır kelimesini öğrenemiyor. Çılgın bir istekte bulunsa, anne ve baba çocuğun isteğini yerine getirmekte tereddüt etmiyor. Veya edemiyor.

Bu gibi anne ve babaların çocuğa ve topluma ne denli zarar verdiğinin farkında değil. Çocuk taş parçası değil, büyür. Belli  bir yaşa geldiğinde ne denli yanlış yetiştirildiğini girdiği arkadaş çevresinde anlar.  O zamanda  iş işten çoktan geçmiş olur. İş dünyaları karışık, aldığı kararlar bulanık olur.    

                          Toplumun hemen hemen her karesinde ahlaklı olmanın ,izleri mevcuttur. Sokağa çöp atmakta, yüksek sesle konuşup çevreyi rahatsız etmek de ahlaksızlıktır. Apartmanda komşusuyla iyi geçinmemekte ahlaksızlığın başka bir boyutudur. Söz verip, yerine getirmemek ve yalan söylemekte ahlaksızlıktır. Atılan her adım  da, ahlak karımıza çıkar. Emanete hıyanet etmek, bir başkasının malına göz koymak da bir başka ahlaksızlıktır. Son yılların yeni modası kaldırımlara araç park etmek yine kaldırımların üzerine  masa ve sandalye yada iskemle atmak da, ahlaksızlık anlamındadır. Kaldırımlar yayalar içindir. Başka amaçla kullanılamaz. Bilmiyorsanız hatırlatmış oldum. Her kim kaldırımları yayaların geçişine kapatıyorsa, bunu yapanlar ahlaktan nasibini almayanlardır.