DUYGU KARAHASANOĞLU


MENFAAT DÜNYASI

Dünya mı menfaatçi, insanoğlu mu?! Her kafadan bir ses çıktığına bakılırsa, insanoğlunun daha menfaatçi olduğu anlaşılmaktadır. Doğrusu da bu değil mi? Dünya menfaatçi olur mu?


                                    MENFAAT DÜNYASI

 

                     Dünya mı menfaatçi, insanoğlu mu?! Her kafadan bir ses çıktığına bakılırsa, insanoğlunun daha menfaatçi olduğu  anlaşılmaktadır. Doğrusu da bu değil mi?  Dünya menfaatçi olur mu?

Elbette, olmaz! Bunu da nereden çıkardınız?  Yahu! İnsanoğlunun menfaatçi olduğunu neden kabul etmiyorsunuz? Şimdi yine küstah cevaplar geliyor.

Orasını, burasını ben bilmem! Bilinen tek şey menfaatin ön plana alındığıdır. Herkes kendi açısından olaylara bakıyor.  Zahmet edip de, kendisini bir başkasının yerine koyup, muhakeme etmiyor. Yada edemiyor. Bunu anladık. Ya! Kitap okumamasını nasıl izah edeceksiniz? Edemezsiniz. Çünkü sizde de, izah edebilecek bilgi donanımı yok.

                     Akıllar, pazara çıkar. Hiç biri nazar olmadan ve satılmadan geri döner. Neden mi? Herkes kendi aklını beğendi de ondan.

Karınca kararınca herkes kendince bir şeyler yapıyor. Yaptığı da bir şeye benzemiyor? Menfaat öne çıktığında dostluklarda kendiliğinden ortadan kalkıyor. Kimin, birinden menfaati var,  yaş peştamal  olup, ona sarılıyor. Kimin kimden bir menfaati yoksa vebalı gibi ondan kaçıyor.

Her şey menfaat üzerine kuruldu.

Konuşmak bile menfaate dayalı oldu. Büyüklerimizin dediği bir söz vardı. Falancı, ağaçta  on ceviz görmese çomağını sallamaz. Bugün on ceviz değil, bir ceviz görseler,  dahi çomak sallanıyor.

Ne diyelim, insanoğlu diyelim!

                         Zamanla nasıl değişiyor insan! Düşünceler; olgunlaşmış, saçlar ağarmış, beller bükülmüş. İnsanoğlu yıllara meydan okuyacak değil ya! Yıllar ona meydan okudu. İnsanoğlu fiziksel değişikliğe uğrasa da, menfaatçi oluşu asla değişmiyor.

Can çıkar huy çıkmaz. Sözünü bilmeyeniniz yoktur. Bilmeyende şimdi okuyup öğrendi. Yok, yok hemen kızmayın canım! Söz meclisten dışarı.

Yahu! Adamın başına vurmuşlar. ?Vay arkam vay? demiş. Sormuşlar, ?başına vurduk. Sen, vay arkam vay dedin.? ?Arkam olsaydı, başıma vurmazdınız.?

İşte! Güçlü her zaman güçsüzü alt eder. Ne demişler, ?ya umacak, ya korkacak.?

Nasıl bir düzen, nasıl bir anlayış? Her şey menfaate dayalı bir döngü. Dönme dolap gibi dön bakalım. Menfaat durağına yaklaştığınızda, bir durup bakın. Kimler var, kimler yok. Yüzler tanıdık da gelir, yabancı da.  Siz en iyisi menfaat durağında fazla oyalanmayın.  Sizi görenler başka şeyler düşünebilir.  Onun için derhal durağı terk edip, gidin.