Fatma Karahasanoğlu


MAVİ BİLYE DÜNYAMIZ

Bugünkü makalemi alışılagelmişin dışında yazmak istedim. Yaklaşık dokuz yıldır aynı köşeden sizlere farklı konular seçerek siz değerli okuyucularımla buluşturdum. Bugün çok daha farklı bir konuyu ele alacağım. Bu köşede o konuyla ilgili hiç bir şey yazma


                                            MAVİ BİLYE DÜNYAMIZ

 

                       Bugünkü makalemi alışılagelmişin dışında yazmak istedim. Yaklaşık dokuz yıldır aynı köşeden sizlere farklı konular seçerek siz değerli okuyucularımla buluşturdum. Bugün çok daha farklı bir konuyu ele alacağım. Bu köşede o konuyla ilgili hiç bir şey yazmadım.  Ancak sizlerinde hoşuna gideceği bir konuyu ele aldım.

                      Mavi bilye dünyamızda altı kıta bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekicisi kuşkusuz Antarktika´ dır. Buzullarla kaplı kıtanın yaşam koşulları da çok farklı bir boyutta.  Dört bin metre kalınlığında ki buz kütlesi üzerinde yaşam süren balıkların yaşamı da kendilerine özgüdür.

Antarktika´da buzun kalınlığı 4 km.  gemiler beli bir noktaya kadar gidebiliyor. Daha sonra helikopterler devreye giriyor.

-55 derecedeki kıtada  bir yönetim şekli yok. Sözleşmelerle idare ediliyor. Bir çok ülkenin burada üssü var. Türkiye son yıllarda Antarktika´da üs kurmak için çalışmalar yapsa da, bilimsel çalışmalar çok önemlidir. Buzullarda ayakta kalmakta ayrı bir bilimsel çalışmadır.

Antarktika her zaman merak uyandıran bir kıta olduğu için  turistik geziler yapılıyor. Bu gezilerde meraklıların vazgeçilmez tutkusu halindedir.

                    Antarktika´nın gecesi de gündüzü de ayrı güzellikte. Yıldızlar ve ay daha yakın. Dünyanın diğer kıtalarına göre  Antarktika  daha yüksek. Buzulların altında gölcüklerin olması bilim adamlarını heyecanlandırıyor. Araştırmalarını o yöne çevirerek, farklı bulgular elde etmeye çalışıyorlar.

                       Kıtanın kıyılarında ve açık denizlerinde çok sayıda hayvan yaşar. Penguenler, martılar, kuşlar, foklar, kalamarlar ve balinalar soğuk, ama besin maddesi açısından zengin Güney Kutbu denizlerindeki planktonları ve balıkları yiyerek yaşamlarını sürdürürler.Bu canlılardan sadece penguenler bu kıtaya mahsustur. Kutup ayıları Antarktika´da yaşamaz.

Kıtada 35 penguen türü, 200 balık türü, 12 balina, onlarca farklı kuş türü yaşamaktadır. Antarktika ekosisteminde bulunan Kril adlı planktonun gıda eksikliği çeken ülkelerin sorunlarına çare olacağı düşünülmektedir. Kril günümüzde 100 bin ton gibi az bir miktar avlanmaktadır. Dünyada bir yılda tutulan balık miktarınca (70 milyon ton) avlanılmasının sorun olmayacağı hesaplanmaktadır.