DUYGU KARAHASANOĞLU


MAÇKA,ON SEKİZ İLÇENİN SONUNCUSU

Bu yazıyı yazıp yazmamak için çok düşündüm ve yazmaya karar verdim. Maçka´da ki eğitim nereye gidiyor? Her yıl düzelecek yerde daha da kötüye gidiyor. Maçka´nın eğitimi eskiden böyle değildi.


                           MAÇKA,ONSEKİZ İLÇENİN SONUNCUSU 

 

 

                 Bu yazıyı yazıp yazmamak için çok düşündüm ve yazmaya karar verdim. Maçka´da ki eğitim nereye gidiyor? Her yıl düzelecek yerde daha da kötüye gidiyor. Maçka´nın eğitimi eskiden böyle değildi.

Trabzon ilçelerinden en fazla okur yazar ilçesiyken, bugün TEOG sınav sonuçlarında son sırada yer alması, öncelikle beni son derece üzdü.

Maçka; yazar, şair, ressam yetiştirdi. Her biri Maçka´nın eğitim kokan havasını soluyup, öğretim kokan sokaklarında yetişti. Onlar bu ilçede yetişirken, eğitim düzeyinin hangi boyutlarda olduğunun açıkça delilleridir.

                Son yaşanan sınav sonuçları Maçka´nın eğitim düzeyini ortaya koydu. Bu ilçenin eğitim düzeyi böyle mi olmalıydı? Kanayan yaraya tampon koyma zamanı gelmedi mi? Eğitimdeki aksaklıklar nelerdir? TEOG sınavında neden Çaykara ilk sıralarda yer alırken, Maçka son sıralarda yer buluyor?

                Çaykara´da Maçka gibi  sahil ilçesi değil. Öyleyse eğitimdeki başarısızlık neden? Çaykara, başarıyı nasıl yakaladı? Merak ettim ve araştırdım. Öğrendim ki, Çaykara´da görev yapan öğretmenler,  fedakarlık yaptı. Sabah 07.00´de okula giden öğrenciler, akşam 21.00´e kadar okulda kalıyor. Öğle ve akşam yemeklerini okulda yiyorlar. Dersten  saat 15.00´de çıkan öğrenci öğretmenleriyle birlikte sürekli test çözüp, çalışma yapıyorlar. Öğretmenler öğrencilerin başarısı için her türlü fedakarlığı yapmaktan kaçınmamış. Sadece öğretmenler değil, o ilçede yaşayan herkes eğitim seferberliğinde bir nefer gibi çalışıyor. İşadamları öğrencileri belli zaman aralıklarında Trabzon´a sinemaya, tiyatroya, vb. yerlere getirip, moral motivasyonu yapıyorlar. Çaykara dışında yaşayan iş adamları da, maddi kaynak sağlayarak, eğitim seferberliğine katkıda bulunuyorlar.

Kısacası; Çaykara´nın TEOG sınavında ilk sıraya girmesi tesadüf değildir.

                      Maçka eğitimdeki başarı çıtasını yükseltmeli On sekiz ilçe arasında son sırada Maçka´yı görmek hiç istemezdim. Maçka dünyanın tanıdığı ender ilçelerden bir tanesidir. Her alanda başarı göstermesi gerekir.   

 Başarının anahtarı ÇALIŞMAKTIR.  Öğrencilerin çalışma metotları kesinlikle değiştirilmelidir. Bir öğrenci sadece ders    çalışmakla başarıya ulaşamaz. Sosyal aktivitelerde çok önem   taşır. Sanat, spor faaliyetleri mutlaka olmalıdır. Sanat, beyinleri açtığı gibi muhakeme yeteneğini de geliştirir. Spor  bedeni zinde tutar ve sağlıklı bir beden meydana getirir. Tarihi yerleri gezmek hayal gücünü olumlu yönde geliştirir. Tek taraflı beslenmek sağlıklı bir beslenmek değildir. Bir çocuk yanlış soruda sorsa, o çocuğun sorusu önemlidir. Öz güveni olan bir çocukla, öz güveni olmayan çocuk arasında   çok fark vardır. 

                  Maçka´nın 2016-2017 TEOG sınav   sonuç karnesi hiç de, iç açıcı değil. İlk üç sırayı Çaykara,  Ortahisar, Çarşıbaşı alırken, Maçka´nın on sekizinci sırada  yer alması çok düşündürücü bir sonuç olarak karşımıza çıktı.

                        ?Bir fıçının içine bir karınca düşmüş. Bir insan fıçının yanına gelmiş ve;  ?senin ne işin var burada? demiş ve karıncayı ezmiş.

Aynı fıçıya bir karınca daha düşmüş. Yine bir  insan fıçının yanına gelmiş ve karıncayı görmüş. ?Kimseye zararın yok senin sevimli hayvan hadi fıçıda yaşa? demiş.
başka bir insan fıçının yanına gelmiş ve karıncayı görmüş, fıçının içine şeker serpmiş.

Bu üç insan kim mi?
Birincinin adı: Bencil,
İkiciyi; Hoşgörü diye çağırıyorlar.
Üçüncü mü? O sevgi işte??