Fatma Karahasanoğlu


KOCAMAN SIFIRLAR

Bir yerlerde bir şeyler oluyor? Ne olduğunu ne siz sorun ne de ben söyleyeyim.


                                      KOCAMAN SIFIRLAR

 

                             Bir yerlerde bir şeyler oluyor? Ne olduğunu ne siz sorun ne de ben söyleyeyim.  Olmaz ki canım, siz sormasanız da ben söylemek zorundayım.  Nereden nereye gittiğimizi anlamadan bir kuru yaprak gibi savruluyoruz. Bu savrulma bazen iyi bazen de, kötü yönde olmaktadır. Güllük gülistanlık yemyeşil bir ormana da, savrulabiliriz. Kıraç, taşlık, kayalık alanlara da, savrulabiliriz.

Hayat bu! Nereye uygun görürse oraya savurur. Seçme seçilme hakkına sahip değiliz. Hani derler ya bir kader vardır. Kaderin üstünde bir kader daha vardır. Bunu sakın unutmayın. Siz siz olun, kendi kendinize bir şeyler planlayıp, hayal kurmayın. Sonra üzülen yine siz olursunuz. Sizin yerinize bir başkası asla üzülmez. Benden söylemesi.    

Kim ne yapıyorsa, koyun psikolojisi gibi aynı şeyi yapıyor. Mesajlarda sesli harf kullanılmadan yazılırdı. Selam yerine ?slm? gibi. Bir çok kişi bu yanlışı tekrarladı. Sonra facelere fotoğraf yüklemeler başladı: dedik ya, koyun psikolojisi bir çok kişi aynı yanlışlara devam etti.  Kendini bilmez, melankolik durumda olayların akışına kendilerini kaptırdılar.  Dil faktörü de, çoktan  unutularak, bambaşka bir dil kullanılır oldu.

Öz Türkçe yerini anlaşılmaz, argo bir dile bıraktı. Yazım diliyle, konuşma dili arasında fark vardır. Ne yazık ki, günümüzde edebi dil kullananların sayısı azaldı. Kendini yazar olarak tanıtan şarlatanlar türedikçe türedi. Kelimeleri ağızdan tam çıkarmak gerekirken, yarım yamalak konuşanlar, ruh sağlığı bozuk olan kişilerdir.

Sözcükleri yarım kullanmayı marifet sayan bu tip insanların akıl sağlığı yerinde mi? Her ne hikmetse ait olunan yer bilinmiyor. İlmi konferans deniliyor, ilmi ?i? si  dahi konferansın kapısından içeri giremiyor. Mecburiyet varmışçasına o konferans icra ediliyor. Sonra, salona dönülüp, ?kimse katılmadı. Salon çok boş? ne olmasını beklerdiniz? Anlattıklarınız neyi ifade ediyor, veya neyi amaçlıyor? Ben yanıt vereyim. Hiçbir şey kocaman bir sıfır.

Bu kocaman sıfırlar var ya? İşte; onlar hayatın gerçekleri. Sıfırsız, hayat var mıdır? Gereksiz işlerle uğraşan, yaptığı mesleğin dışında ait olmadığı mesleklere atlayanlar,  kocaman sıfır alanlardır.

                         Bir apartman toplantısında tüm apartman sakinleri bir araya gelir. Sorunlar tek tek anlatılır. Apartman yöneticisi sorunları dinler. Ve cevaplar. Arka sıralarda oturan orta yaşlı adam ayağa kalkar ve; ?efendim. Öyle olmaz. sizin yaptığınız yanlış. Herkes yakıt parasını ödeyecek.? Der. Yönetici uzun süre adama baktıktan sonra ?otur aşağı. O kadar biliyorsan yapsaydın. Otur şimdi yerine.?  

Bu örnekten ne anlıyorsunuz? Kocaman bir sıfır alarak oturduğunu mu düşünüyorsunuz? O da sizin bakış açınız. Bence kocaman sıfır aldı. Neden mi? Dinlemesini bilmedi.