Fatma Karahasanoğlu


?İYİ Kİ VARSIN EREN?

Her zaman ateş düştüğü yeri yakar.


                              ?İYİ Kİ VARSIN EREN?

 

                    Her zaman ateş düştüğü yeri yakar. Bu seferki ateş Eren Bülbül´ün annesinin yüreğine düştü. On beş yaşındaki Eren´in şehit olması ana yüreğini dağladı. Öyle bir dağladı ki, yanık sesiyle yeri göğü inleten ananın feryadı yürekleri parçaladı. Eren´in annesi oğlunun şehit olmak istediğini söylerken bile göz yaşlarına bir an bile hakim olamadı. Dudaklarında oğlunun adı, yüreğinde yine oğlunun acısı vardı. Bakışları derin, yüz hatları gergin. Her şey bir anda olup bitmiş gibiydi. Yanık sesiyle söylediği ağıt her şeyi aslında anlatıyordu. Bir ananın yaşadıkları ve yaşayacaklarını ele veriyordu. Söz dudaklardan döküldüğünde yürek arkadan destekliyordu. Yanan yüreğin dudaklara dökülen nameleri, Eren içindi.   

                  Öyle bir acı ki bu! Yürekler dayanmaz. Eren, on üç çocuğundan  biriydi. Canından bir parçaydı. Eren, son yolculuğuna Merkez Camiden uğurlandı. Eren´i binlerce kişi uğurladı. Binlerce kişi cami avlusunu ve sokağı doldurdu. Gözler birbirlerine bakarken bile soru sorar gibiydi. Camiden dışarı taşan tekbir seslerine herkes eşlik ediyordu.

İkindi namazında on beş yaşındaki şehidin cenaze namazı kılınacaktı. Gelen geçenler dua etmeden gitmiyordu. Araçlara kapanan yolda sadece insanlar vardı. İlçe tek yürek olup attı. Maçka o gün şehidini uğurlayacaktı.  Şehidi için dua edecekti. Ve şehidi için cenaze namazı kılacaktı. Hep aynı anda ve bir ağızdan  tekbir söyleyecekti. Ve söyledi de.    

                Maçka, şehidine yakışır bir uğurlama  töreni yaptı. Acısını yüreğine gömdü. Tekbir seslerinin dışında hiçbir slogan atılmadı. Dudaklardan sadece dualar döküldü. Bakışlar sert, yüzler gergindi. Maçka, on beş yaşındaki şehidine ağlamadı dik durdu. Namertleri sevindirmedi.  Bu da Maçka, nasıl bir ilçe olduğunu tüm dünyaya gösterdi. 

Al bayrağa sarılı on beş yaşındaki körpe kuzu son yolculuğuna böyle uğurlandı. Çanakkale ruhunu görmek zor olmadı. Kınalı kuzular Çanakkale de kelebek gibi ateşe atılırken, tek düşündükleri vatandı. Maçka´nın kınalı kuzusu Eren´de aynı ataları gibi davrandı.  Kalleşlerin yerini güvenlik güçlerine göstermek isterken, hain kurşunlara hedef oldu. 

                     Eren´in hayalleri yaşından çok büyüktü. Kendini ifade ederken, yaşından beklenmedik olgunluk  gösterirdi. ?kimse çıkıp da demiyor ki, iyi varsın Eren? sosyal medyada paylaşıldığı bu mesaj çok konuşuldu çok tartışıldı. Şimdi herkes ?iyi ki varsın Eren? sloganını kullanıyor.