DUYGU KARAHASANOĞLU


İŞ BİTTİ KAVGA SAVDI

Büyüklerimizin ?İş bitti kavga savdı.?


                                           İŞ BİTTİ KAVGA SAVDI

 

                              Büyüklerimizin ?İş bitti kavga savdı.? Sözü ne kadar güzel ve yerindeydi. Uzun bir yarış sonunda ipi göğüsleyenler, göğüsledi. Belediye başkanları, muhtarlar, belediye encümen üyeleri seçildi.

Son söz sandıkta verildi. Seçmenler sandığa giderek, vatandaşlık görevini yerine getirdi. Sandığa gitmeyenlerde vatandaşlık görevini yerine getirmedi. Herkesin gönlünde yatan bir isim ve partisi vardı. Birileri sevindi, birileri de üzüldü.

Hayatta böyle değil midir? Bir yanda ağlayanlar, diğer yanda gülenler var. Bir cenaze evini birde düğün evini düşünün. Birinde ağlayanlar, Kuran okuyanlar, diğerinde sazlı sözlü eğlenenler var.

Şimdi diyeceksiniz ki, mevlit okunarak yapılan düğünde var. Tabii, tabii efendim! Elbette vardır. Fakat biz genel bakıyoruz.

Bu seçimde öyle oldu. Biri başkanlık ipini göğüslerken, diğerinin eli koynunda kaldı. Sözler, vaatler, projeler peşi sıra sıralandı, anlatıldı. Kaybeden başkan adayı üzülmesin. Seçim çalışmalarında sıraladığı projelerin arkasında olsun. Seçilen belediye başkanını tebrik edip el sıkışsın. Hayata geçirmek istediği projeleri ilçesi adına yeni seçilen belediye başkanından yapmasını talep etsin. O başkanda, nezaketle, karşılayıp, ilçe adına olacak olan güzellikler için el sıkışsın.

 Burada, ?ben kaybettim, sen kazandın? yada ?ben kazandım, sen kaybettin.? Olmasın. Her şey bu ilçe, bu Maçka için değil mi? Ben kaybedeyim, Maçka kazansın düşüncesinde olmak bence bir erdemliktir. Hoş görü, kolay elde edilecek bir meziyet değildir. Herkes hoş görülü olamaz. Herkes samimi ve içten davranamaz. Herkes sabır gösteremez. Ama burada biz özellikleri taşınması gerektiğini vurguluyoruz.

Ne için? bu ilçe için. Ne için Maçka için. Mevlana´nın dediği gibi ?insan kırk kapılı handır. Eğer bir kapıyı kapalı görüp açamıyorsan, zorlama. Diğer kapıları dene.?

                   Biz ne yaparsak yapalım, toplum için bir şey yaptıysak, güzeliz. Başımızı yastığa koyduğumuzda vicdanen rahat olmalıyız ki, yarınlarımıza ümitle bakalım.

Günlerce, haftalarca, aylarca seçim çalışmaları yapıldı. Evler, mahalleler dolaşıldı. Kahveler de sıcak çaylar yudumlandı. Vaatler, verildi. Sözler alındı. Gençlere iş sözü, verilirken bile ciddiyetle yaklaşıldı. Karınca kararınca, her aday, kendini anlatıp ifade etti.

Hani derler ya, ?şurası dile gelse de, konuşsa.? Gök kubbe altında ne kadar sözler verildi. Herkes her şeyi söyledi. İçinde kini kusanda oldu, sevgiyle sarılanda.  Hoş beşle karşılanan, bu ilçe bizim dedi, karşılanmayanda.

Kısacası, herkes kendi gücü nispetinde çalışmasını yaptı.  Ve sonucu bekledi. Beklenen sonuç kimilerine göre hayal kırıklığı olsa da, her şeyden önce Maçka kazandı. Olaylara bu çerçeveden bakmak lazım. Küsmek, darılmak bizim dinimizde yoktur. El ele verip, Maçka için çalışmak zamanı deyip kolları sıvamak gerekir.

Hayırlı olsun.