DUYGU KARAHASANOĞLU


HAL EHLİ OLAN, GERÇEK İNSANDIR

Kör bir adam, her akşam evinden gaz lambasıyla sokağa çıkıyordu.


                                            HAL EHLİ OLAN, GERÇEK İNSANDIR

 

                      Kör bir adam, her akşam evinden gaz lambasıyla sokağa çıkıyordu. Yine bir akşam elinde gaz lambasıyla çıkan kör adamın yanına arkadaşı gelerek, dalga geçmek ister. Ve kör adama; ?senin gözlerin görmüyor. Gaz lambasını niye elinde taşıyorsun??

kör adam;  ?senin gibi insanların bana çarpmaması için gaz lambamı elimde taşıyorum.?  

Asıl kör olan beyinlerdir. Gözleri görmeyen bir adama kör demek doğru değildir. Adamın gözleri görmüyor olabilir ancak Allah´ın ona sağladığı altıncı his onu ayakta kalmasına en büyük etkendir. Gözleri gören fakat beyni görmeyen insanların topluma verdiği zararların kimse farkında değil.  

Birini eleştirmek yada kusurunu yüzüne vurmak, insanlık adına utanç kaynağıdır. Dünya üzerinde kim kimden daha üstündür?

?Ey can! Güneş herkesin üzerine eşit doğar ama; Gül başka leş başka kokar.? Mevlana

                    Hiçbir hayatın diğer hayattan üstünlük yanı yoktur. Görünüşte aynı olsak da, ruhlarda aynı değiliz. Biz birbirimize baktığımızda görmek istediğimizi görürüz. O insanın yaşadıklarını görmek istemeyiz. Hangimiz yaşadığı hayatın  değerini bilip de ona göre davranır. Başka hayatları, imrenerek o hayatın içine girmeye çalışılır. Oysa kendi hayatı belki o hayattan daha güzeldir. Ama bunun  bilincinde değildir.  En küçük olay karşısında fevri çıkmak da doğru değildir. Bağırıp çağırarak elde bir şey edemezsin. Sözünü bağırarak dinletemezsin. Kendini, insanlara bilginle dinletebilirsin.      

?Sesini değil sözünü yükselt! Yağmurlardır yaprakları büyüten gök gürültüleri değil.?

Mevlana.

                       Her birimiz bu dünyadan bir gün göçüp gideceğiz. Yanımıza hiçbir şey alamayacağız. Sevdiklerimizi de, geride bırakacağız. Yaptığımız ameller, bizlerle birlikte gelecek. İyiliklerimiz olursa bizim için büyük nimet sayılır. Yaptığımız kötülüklerde amel defterimize o oranda yazılır.                

                ?A kardeş keskin kılıcın üzerine atılmadasın tövbe ve kulluk kalkanını almadan gitme.? Mevlana

                    Dış görünüşe aldanma. Her insanın iç dünyaları farklıdır. Allah´ın yarattığı engeli kusur olarak görme. O insanın  Allah katında ki yerini bilemezsin. Mevlam´ın yarattığı her kul, eşittir. Bunu hiç kimse değiştiremez. Rabbim her insana taşıyacağı kadar yük vermiştir. Gözleri görmeyen de, vücudu sağlıksız olanda Allah katında sağlıklı insanlar kadar önemlidir.    ?Acı su da tatlı su da berraktır. Sakın görünüşe aldanma. Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır.? Mevlana.