DUYGU KARAHASANOĞLU


HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ, YALAN HABER YAPMA ANLAMINA GELMEZ

Son yıllarda sosyal medya kullanıcıları büyük oranda artış gösterdi. Sadece medya mensupları değil, internet kullanıcıları da, hepsi sosyal medyayı kullanır oldu.


                   HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ, YALAN HABER YAPMA ANLAMINA GELMEZ

 

                  Son yıllarda sosyal medya kullanıcıları büyük oranda artış gösterdi. Sadece medya mensupları değil, internet kullanıcıları da,  hepsi sosyal medyayı kullanır oldu.

                  İlkeli yayın anlayışından, uzaklaşarak haber yapanların sayısı da gün geçtikçe artmaya başladı. Balon  haber yapmak her nedense bir çok kesimin vazgeçilmezi oldu. Öncelikle bazı basın mensuplarının dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bu hususların neler olduğuna gelince; haber yaparken, araştırma ön planda tutulmalı. Sosyal medyada birinin paylaştığını haber diye alıp, kendi sitesinde yada gazetelerde kullanmamalı.

Çünkü haberin doğru yada yanlış olduğunu bilmiyor. Bu nedenle toplumu yanlış yönlendirmiş oluyor. Hiç kimse toplumu yanlış yönlendirmeye ve psikolojisini bozacak yalan haber yapmaya hakkı yoktur. Yalan haber yapan basın mensuplarının nasıl bir vebal üstlendiklerinin farkında değiller. Bu vebal topumun bir çok kesimini de etkilemektedir.

Bir çok gazetecide şöyle bir inanış vardır. ?haberi önce ben yaptım, fotoğrafı önce ben çektim.´ Bu gibi düşüncelerin olmasında herhangi bir sorun yoktur. Ancak yalan yanlış haber yapmak doğru değildir.        Kutsal bir meslek olan gazetecilik mesleğini hiç kimsenin kötüye kullanma hakkı ve lüksü yoktur. Zaten olmamalıdır.

                 Bazı sırlar vardır ki, o sırlar yazılı yada görsel medyada olmaması gerekendir. Kamuoyunu bilgilendirmek kadar doğru hiçbir şey yoktur. Fakat bir kentin yada bir ülkenin bekası söz konusuysa, durum değişir. Gazetecilik mesleğinin manasını bilmeyenlerin gazeteci mesleğini yapması çok doğru değildir. Her eline fotoğraf makinesi alan kişiyi gazetelerde çalıştırıp ve gazeteci olarak topluma atanlarda suçludur.  

Son günlerde gazeteci olma merakı bir hayli arttı. Yıllar önce bir kaç fotoğraf çekip birkaç satır yazdıktan sonra başka meslek ,icra edenler bugün kendini gazeteci olarak tanıtıyor. Her mesleğin kendine has kuralları, olmazsa olmazları vardır. Gerçek manada bunlar bilinmiyorsa, diyecek fazla sözde yok.

              Haber alma özgürlüğü kadar haber yapma özgürlüğü de vardır. Ne  yazık ki, günümüzde bunu kötüye kullananlarla sıkça karşılaşmaktayız. Halk,  doğru haber alma hakkına sahiptir. Bazıları halkın doğru haber alma hakkını elinden almaktadır.  Bu gibi gazetecilerin bizim meslektaşımız olması mümkün değildir.

İlkeli yayın anlayışını benimseyen bir gazeteci, her daim toplumun doğru haber almasını ister. Bu bağlamda toplumu gerecek, kutuplaştıracak, ötekileştirecek vb. haberler yapılacaksa, hiç yapılmasın daha iyi.  

             Basının gücünü kullanarak, toplumu çaresiz bırakmak; dinende, vicdanen de doğru değildir. Sorumluluk sanıldığı kadar basit değildir. Gerek görsel, gerek yazılı medya sorumluluğunu bilip, ilkeli yayın anlayışından asla ödün vermemeli. Habercilik anlayışı; değer yargılarından uzaklaşmadan, yapılan doğru haberdir.