DUYGU KARAHASANOĞLU


DÜNYA HALİ

Zaman, göz açıp kapayıncaya kadar çabucak geçi verdi.


                              DÜNYA HALİ

 

                    Zaman, göz açıp kapayıncaya kadar çabucak geçi verdi.2017 yılını uğurlarken, 2018 yılına yeni umutlarla girmiştik. Bugün de, 2018 yılını uğurlamanın telaşını yaşarken, 2019 yılına merhaba demeye hazırlanıyoruz.  Bir yılı geride bırakmanın hüznünü yaşarken, yeni yıla umutla girmenin heyecanını yaşarız.

Ne var ki, yeni yıla girildikten birkaç hafta sonra her şey eski yılda yaşananlar gibi olur. Savaşlar, ölümler, zulümler peşi sıra gelmeye başlar. Ortadoğu´nun bitmeyen şarkısı her yıl yüksek perdeden açılır. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar savaş rüzgarına kapılarak bir tarafa savrulur. Hikayeleri yarım kalanların yanında, hikayeye başlayamayan bir çok çocuk bilmediği savaşın acı faturasını ödeyenlerin arasına girer. Her tarafta kan kokusunun yanında ölüm çığlıkları göğe yükselir.

Savaşın kanlı dansı bir kez daha masumların ayakları altında kayıp gider. Eziyet çekip, zulme uğrayan Müslümanlar ?Allahu ekber? sesini duyduklarında ?Müslümanlar geliyor, bizi kurtaracak.? Derlerdi. Bugün durum oldukça değişti. ?Allahu ekber? sözünü terör örgütleri kullanmaya başladı. Bu sözden sonra ölüm kusan terör örgütleri, merhem olmaya değil, şiddeti artırmaya gitmektedir.

                          Her yeni yıla yeni umutla,  girilir. Ancak sözlerde kalan bu temenniler, hiçbir zaman gerçekleşemez. Terörü bu yüzyılın insanları yarattı. Bitirilmek istense, anında bitirilir. Boş lakırdıların hiçbir anlamı  yoktur.

Neden terör bitirilmez? Terörden beslenen o kadar kan içiciler var ki, terör bitirilse, kandan beslenenler ayakta kalamaz.

Her daim üretilen yeni silahlara pazar bulmak gerekir. Pazar bulurken de, terör örgütleri mantar gibi çoğalacaktır. Bir de, o bölgede yer altı kaynakları varsa, durum da daha da başkalaşır. Burada, sivillerin canlarından çok yeraltı kaynaklarından elde edilecek gelir düşünülmektedir.  

O bölgenin insanı düşünülmez. Sadece yeraltı kaynaklarından elde edilecek gelir düşünülür ve terör örgütleri nasıl kurulur ona bakılır. Bunun en güzel örneğini Suriye´de görmekteyiz.  Bin bir çeşit terör örgütü kuruldu.   

Ne için? Hesaplar ortadadır. Irak, 2003´te işgal edilirken, özgürlük sözü vaat edilmişti. Geçen yıllar içerisinde özgürlükten çok şiddet o insanlara  kol kanaat gerdi. Irak´ın nasıl bir anayasa ile yönetildiği de gözler önündedir.

                               Her yüz yılda olduğu gibi bu yüzyılda da, kendine özgü işler yapıldı. Beyinler belli ölçülerde çalıştı. Düşünceler belli fikirlerde çatıştı. Kimsenin kimseye tahammül edemeyeceği durumlar ortaya çıktı. ?ben bilirim. Benim fikrimi taşımıyor. Benden değil.? Söylemleri daha da çoğaldı. Bilenle bilmeyen birbirine karışıp, ayaklar baş oldu. Küçük büyüğü tanımaz,  büyük, küçüğe sevgi şefkat göstermez oldu. Bunun yanında gruplaşmalarda had safhaya çıktı.

                                2019  yılına da diğer yıllarda olduğu gibi umutla girelim. Dünyaya barış, huzur gelmesi temennisini bir kez daha tekrarlayalım.