Fatma Karahasanoğlu


DEDEM KORKUT´TAN SEÇME HİKAYELER

Dedem Korkut´un unutulmaz ve dilden dile dolaşarak anlatılan hikayelerinden bazılarını bu hafta siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.


                         DEDEM KORKUT´TAN SEÇME HİKAYELER               

 

             Dedem Korkut´un unutulmaz ve dilden dile dolaşarak anlatılan hikayelerinden bazılarını bu hafta siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.

Yeni yıla hikayelerle başlayın istedim.

- DİRSE HAN OĞLU BOĞAÇ HAN

Toy edilirken Karatağ´a oturtulan ve çocuğu olmayan Dirse Han´ın bir oğlu olur ve Bayındır Han´ın boğasını öldürdüğü için Dede Korkut tarafından "Boğaç Han" olarak adlandırılır, bey olur.

Dirse Han´ın 40 yiğidi, oğlanı babasına kötüler. Babası avda oğlunu oklar. Annesinin sütü ve kır çiçeği oğlanın yarasına derman olur.

Oğlan, kırk yiğit tarafından kaçırılan babasını kurtarır. Dirse Han oğluna taht verir.

- SALUR KAZANIN EVİNİN YAĞMALANMASI

Salur Kazan,oğlu Uruz Han´ın uyarısına rağmen, Oğuz beyleriyle

 ava çıktığı sırada, evine üç yüz yiğidi ve Uruz´u bırakmasına rağmen düşman gelir. Eşini, gelinini ve oğlunu esir alır. Gördüğü rüya üzerine avdan dönen Salur Kazan, düşman ellerine gider. On bin koyununu düşmana vermeyen çoban da (o istemese de) kendisiyle gelir. Oğuz beyleriyle birlikte düşmanı yener ve yurtlarına dönerler.

KAM BÜRE BEG OĞLU BAMSİ BEYREK

Bayındır Han´ın Oğuzları topladığı sohbete tüm beylerin oğullarıyla gelmesi üzerine, Büre Bey üzülür. Oğuz beyleri, Büre Bey için bir oğul, Bican Bey´e de doğacak oğlana vermesi için bir kız dilerler. Doğan oğlan büyüdükten sonra kendisine hediye getiren bezirgânları kafirlerden kurtarır ve "Bamsi Beyrek" adını alır. Banı Çiçekle evleneceği gece kafirler düğünü basarak Bamsi´yi esir alır. Banı Çiçek´in abisi Deli Karçar´a Yalancı oğlu Yaltacık´ın kanlı bir gömlek getirip "Bamsi öldü." demesiyle Banı Çiçek Yaltacık´a verilir. Düğün gecesi esir bulunduğu kaleden, tekürün kızının yardımıyla kaçan Bamsi, yaşadığını Bani Çiçek´e bildirir. Sonra düğün yapılır.

KAZAN BEYİN OĞLU URUZ BEYİN TUTSAK OLMASI HİKÂYESİ

Kazan Bey, oğlunun henüz bir kan akıtıp, baş kesip isim sahibi olamayışına üzüldüğünü bildirir. Oğlu da babasından nasıl savaş edildiğini, kan döküldüğünü kendisine öğretmesini ister. Kazan Han bunun üzerine oğlunu ava çıkarır, bu sırada düşman gelir ve Kazan Han savaşmaya başlar. Oğluna sadece izlemesini söylemesine rağmen oğlan babasına fark ettirmeden savaşır. Babası, oğlunu bulamaz; evde de göremeyince düşmanla savaşılan yere gelir. Oğlunun kılıcını görünce onun esir düştüğünü anlar. Düşmanla tek başına savaşa giden Kazan Bey, yenilir. Bunun üzerine Hatun kırk kızla ve diğer Oğuz beyleriyle kafirleri yener. Oğuzlar yurtlarına dönerler.

KOCA DUHA OĞLU DELİ DUMRUL HİKÂYESİ

Duha Koca oğlu Deli Dumrul, bir kuru çayın üstüne köprü diker, geçenden de geçmeyenden de akçe alır. Bunun sebebini de erliğinin, yiğitliğinin yayılması olarak açıklar. Köprü üstünde birinin ölmesi üzerine Deli Dumrul, bu yiğidin canını alan Azrail´in gelip kendisiyle savaşmasını ister. Bu başkaldırı üzerine Allah, Azrail´i Deli Dumrul´un canını alması için yollar. Deli Dumrul, Azrail´i bir türlü yakalayamaz ve Allah´ın birliğine iman eder. Bir can getirmesi şartıyla canı bağışlanacak olur.

Annesi de babası da can vermeyi kabul etmez.Artık öleceğine inanan Deli Dumrul, karısıyla helalleşmeye gider. Karısının kendisine canını vermesini istemesi üzerine Allah´a "Ya ikimizin canını de canını al ya ikimizi de yaşat." der. Allah ikisine de 140´ar yıl ömür verir.Annesi ve babasının da canını alır.