Fatma Karahasanoğlu


CEZAYLA DEĞİL EĞİTİMLE OLUR

Eğitim, yerini cezalara bıraktı.


                               CEZAYLA DEĞİL EĞİTİMLE OLUR

 

 

                       Eğitim, yerini cezalara bıraktı. En küçük bir olay karşısında hemen cezaya baş vuruluyor. Eğitimi kimse düşünmüyor. Oysa cezadan önce eğitim düşünülürse, bir çok sorun kendiliğinden çözülür.

Bunun başında trafik, hırsızlık, şiddet gelmektedir. Cezalar caydırıcı olmalı derken, kimsenin aklına eğitim gelmiyor. Gelse bile hemen; ?bu yaştan sonra kimi terbiye edebilirim? cümle kuruluyor.

son yıllarda sürücü belgesi  almak moda haline geldi. On sekiz yaşını dolduran herkes ille de, ?sürücü belgem olacak.? Dercesine sürücü kurslarına akın ediyor. Belgeyi almak önemli değil, önemli olan kurallara riayet etmeyi bilmek ve trafikte saygılı olmayı öğrenmektir. Bir de akıl sağlığının yerinde olması her şeyden daha önemlidir.

Hayat şatlarının zorluğu ve ağırlığı bir çok kişi de, ruhsal bozukluğa yol açmaktadır. Gerek iş yerinde gerek evinde yaşadığı olumsuz bir hadiseyi sürücü koltuğuna taşıyan bireyler, trafikte adeta maganda olmaktadır. Bu gibi bireylere ceza değil, eğitim vermek daha uygun ve yerinde olur.

Kendisine ait olmayanı çalanlarında ruhsal sağlığının bozuk olduğunun açık bir delilidir. Dublör kullanarak, hırsızlık yapanlarla karşılaşmakta mümkün.  Hırsızlığın ne denli kötü bir iş olduğunun bilincini taşımadığından hırsızlığı kendine meslek edinenler, toplumun her karesinde görülmektedir. Bunların da eğitimden geçmesi gerekir.

Gün geçmiyor ki kadına, çocuğa, erkeğe, hayvana şiddet uygulanmasın. Şiddet toplumun kanayan yarası haline geldi. Sevgi ve hoş görünün olmadığı yerde şiddetin olması kaçınılmazdır. Şiddet uygulayan ceza yerine eğitim verilse, mutlak şiddet azalır.

Eğitim derken kimse eğitimi yanlış anlamasın. Dört yıllık yada altı yıllık fakültelerden söz etmiyorum. Fakülteler, iş bulmak için almanız gereken diplomanın eğitiminden başka  bir şey değildir.

Söz ettiğim eğitim önce ailede terbiyle başlayan eğitimdir. Sonra ilkokula başladığında öğretmenin vereceği eğitim ve öğretimdir. Orta ve lise eğitim ve öğretimi üniversiteye geçişin ayağıdır. Bu beşeri eğitimin yanına din eğitimi de, verilmelidir.

Bir insan dünyaya ilk merhaba dediğinde eğitiminde başlaması anlamını taşır.