DUYGU KARAHASANOĞLU


CANLAR VE SİLAHLAR

ABD´nin çiçeği burnunda başkanı Trump, 20 Ocakta yemin ederek göreve başladı.


                                   CANLAR VE SİLAHLAR 

 

                           ABD´nin çiçeği burnunda başkanı Trump, 20 Ocakta yemin ederek göreve başladı. Trump´ın seçim vaatlerinden biri olan mültecilerin ülkeye girişini yasaklamaktı. Göreve  başlar başlamaz  mülteci kararnamesini imzaladı. Yedi Müslüman ülkenin vatandaşının vizesini iptal etti.  Irak, Suriye, Yemen, Sudan, Libya, İran, Somali. Bu ülkelerin vatandaşları havaalanından geri çevrilince ırkçılığı kabul etmeyen ABD´li vatandaşlar protesto gösteriler yaptılar.   Eski başkan Obama döneminde atanan yargıç başkan Trump´un kararnamesini iptal ederek mültecileri rahatlattı.

Tüm dünyanın tepkisini alan Trump, geri adım atmayacağını söyleyerek, Ortadoğu´ya bakış çizgisini de ortaya koydu. Meksika sınırına duvar öreceğini yine seçim kampanyalarında söylemişti. Duvarın yapımına başlarken parasını Meksika´dan alacağını da söylemesi Meksika tarafından tepkiyle karşılandı.

 ABD; PYD, YPG terör örgütlerine zırhlı araç, mühimmat  göndermesi Türkiye´nin tepkisine yol açtı. ABD, Türkiye´nin tepkisi üzerine ?biz o silahları Suriye Demokrat  Araplarına gönderdik. Obama döneminde imzalanan kararnameydi.?

Kısacası ABD ne yaptığını bilmiyor. Zamanında Irak´ı işgal ettiler ve terör örgütlerini sürekli beslediler. Suriye´ye sırayı getirip, aynı senaryoyu orada devam ettiriyorlar. Suriyeli mültecilere bugüne kadar tek sahip çıkan ülke Türkiye´dir. Milyonlarca Suriyeli topraklarında barındırıp bakan Türkiye´nin hakkını hiçbir dünya ülkesi ödeyemez. Avrupa´ya gitmek isteyen mültecilerin çektiği zorluklar yaşadıkları dramlar ortadadır. Medeniyet beşiği Avrupa mülteciler sınır  kapılarında tel örgülerin ardında bırakarak adeta ölüme terk ediyor.  Soğuk ve açlıkla mücadele eden mültecileri gören yok. Onlarda insan onlarında yaşam hakkı var. Mültecileri sokağa döken ülkeler utansın. Bu insanlık ayıbını yaratanlar bu ülkeleri savaşa sürükleyenlerdir. ABD, Ortadoğu´dan elini eteğini çekmedikçe bu topraklara barış gelmeyecek. ABD´nin tek bildiği kan döktürüp silah satmaktır. Ama unutmasın ki, bir gün gelecek o masumların kanı onlardan çıkacak. 

                      Anadolu Ajansının fotoğraf yarışmasında birinci olan  fotoğraf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ı etkiler. Fotoğrafta küçük kız Gözyaşı ve savaşta gözlerini, bacaklarını kaybeden babası vardır. Fotoğraftaki küçük kız Gözyaşı, gözlerini babasına vermek ister. Çünkü babası küçük kızı görüp sevsin diye. Cumhurbaşkanı bu aileye kayıtsız kalmaz. Ve Beştepeye davet eder. Reyhan´lı da yaşayan küçük Gözyaşı´nın mutluluğuna diyecek yoktu.

 Bu aile Suriyeli ailelerden sadece biriydi.  Aileleri yok etmek ABD´nin nasıl hoşuna gidiyor? Bu tip aileleri hiç görmüyor mu?

Anne babasız kalan çocuklar, sakat kalan insanlar, çocuğunu kaybeden anne babalar? ateş altında yaşamak zorunda bırakılan bu insanların günahını kim çekecek? Onları vatanlarından koparıp, mülteci durumuna sokanlar, hangi ruh haleti içerisindedir? Silah satmak bir insanının canından daha mı önemli?

ABD´nin Ortadoğu üzerindeki baskıları ve terör örgütleri kurması hiçbir insanlığa sığmaz.