DUYGU KARAHASANOĞLU


CANLAR VE FÜZELER

Suriye, ateş çemberinin içine girdikçe giriyor.


                                                CANLAR VE FÜZELER                 

 

                   Suriye, ateş çemberinin içine girdikçe giriyor. Ülkenin her yanında ateş topları yanarken, bir çok sivilde hayatını bir hiç uğruna kaybediyor.  Adeta laboratuara çevrilen Suriye de toz dumana karışmış durumda. Bir yandan Rusya, diğer yanda ABD güç gösterisi yaparak, kendilerini dünyaya tanıtmanın hesaplarını yapmaktadır.

ABD Başkanı Trump´un geçen hafta twitterde; ?hazır ol Rusya, güzel ve akıllı füzeler geliyor.? Bunun manasını nedir? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olaya soğukkanlı ve ciddi yaklaşması büyük bir krizi de önlemiş oldu.

Trump´ın nerede, ne zaman, ne yapacağı belli değil. İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan gibi ülkeler ABD´nin arkasında olduklarını bir çok kez tekrarlamaları da dünyayı nasıl bir felakete sürükleyeceklerini hiç düşünmemektedirler.

                 Türkiye, bu konuda oldukça sakin ve olaylara sağduyuyla yaklaşmaktadır. Bir yanda halkını öldüren Esad´ı meşru kabul eden Rusya, diğer yanda PYD,YPG terör örgütlerine yardım eden ABD! Türkiye her iki ülkeyle de, arasının bozulmasını istemiyor. Ancak Suriye´de akıtılan kanların da bir an önce bitmesini istemektedir. 

Zeytin Dalı Harekatıyla terörden temizlenen Afrin´de yerel meclisin kurularak bu bölgede asayişin sağlanmasının mimarı kim? Elbette, Türkiye´dir!

Türkiye; o bölgeye barış, huzur, güven getirmek isterken; Rusya, ABD, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde silah envanterlerini  yenilemek ve silahlarını kontrol etmek istemektedirler. Ölen canlar umurlarında olmadığı gibi Suriye´nin petrollerine de, sahip olmaktadırlar.

                Emperyalist güçler, Ortadoğu´nun üzerinden ellerini çekmedikçe, gerçek barıştan söz etmekte hayalden başka bir şey değildir. ABD, Kuzey Kore´den ve Çin´den gereken dersi alınca, her zaman laboratuar olarak kullandığı Ortadoğu´ya tekrar geri döndü. Deneylerin en güzel yapıldığı yeni silahların en çok denendiği, yer Ortadoğu coğrafyasıdır. Burada düşünmedikleri tek gerçek Ortadoğu´da canlıların yaşıyor olmasıdır.

Sanal alemlerde gezinir gibi önlerine Ortadoğu´nun haritasını koyarak  kendilerine göre işaretledikleri yerleri vurmayı mubah sayan zihniyetler, bugün dünyanın geldiği konumu belirledi. Sıcak savaş her an dünyanın kapısını çalmak üzere!

                Rusya ve ABD´nin restleşmesinin bedelini masum insanlar ödeyecek. Bu böyle olmamalı. Her iki ülke güç gösterecekse, bunu kendi topraklarında yapmalı. Canları yanacak ki, başka canları yakmasınlar. Bir başka ülkenin  topraklarında gövde gösterisi yapmak aslında sözü edilen ülkelerin  acizliğini de göstermektedir.

                Türkiye, Zeytin Dalı Harekatın da, Fırat Kalkanı operasyonunda ne yaptı? Güvenli bölge oluşturarak, ateş altından kaçan Suriyelileri tekrar vatanlarına dönmelerini sağladı. ABD, Suriye´de ki terör örgütlerine silah yardımı yapmaktan, Rusya da, katil Esad´ı meşru görmekten vazgeçmelidir.