DUYGU KARAHASANOĞLU


AYNI SENARYO, AYNI ATEŞ, AYNI KAOS!!!

İsrail Filistin arasındaki tansiyon bir türlü düşmüyor.


                           AYNI SENARYO, AYNI ATEŞ, AYNI KAOS!!!

 

 

                             İsrail Filistin arasındaki tansiyon bir türlü düşmüyor. Her defasında tansiyonun yükselmesine yeni olaylar ekleniyor. 14 Temmuzda çıkan olaylarda üç Filistinli ve iki İsrail polisinin ölmesinden sonra İsrail hükümeti 16 Temmuz tarihinden itibaren Harem´i Şerif kapısına elektrikli detektör koydu. Filistinliler ibadet yapmak için Mescidi Aksa´ ya elektrikli detektörle üslerinin aranmasını istemiyor. Bunu da protesto ediyor. ancak bu girişimlere İsrail polisi izin vermediği gibi güç kullanıyor.

Kutsal mekan olan Mescidi Aksa´da bu gibi olayların yapılması doğru değildir. İbadet için Mescidi Aksa´ya giden Müslümanlar için böyle bir kapı uygulaması asla kabul edilemez. İsrail hükümeti kendine göre uygulama yapabilir. Ancak kutsal bir mekana engel koyma hakkına sahip değildir. İnanç özgürlüğü vardır. Hiç kimseyi inancından ötürü yargılamaya da yasaklamaya hakkı yoktur.

Müslümanlar için Mescidi Aksa´nın kutsallığı asla tartışılamaz. İsrail hükümeti 14 Temmuz´da çıkan olaylar yüzünden Mescidi Aksa´da, öyle bir uygulama yaptığını söylese de Filistinlilere karşı düşman tavrını tüm dünya biliyor.   

İsrail Filistin arasındaki savaşın acısını yine sivil halk çekiyor. Yıllardır kuşatma altındaki Gazze´nin sorunlarına, Türkiye dışında  hangi dünya ülkesi eğildi? Bu bağlamda Türkiye´nin büyüklüğü tartışılamaz. Müslümanların tek kalesi kalan Türkiye bir çok mazlumlara kucak açmaktadır. Avrupa ülkeleri Türkiye´nin üstlendiği bu misyonu kıskanarak, Türkiye üzerinde hala oyunlar oynamanın hesaplarını yapıyor.

                    Ortadoğu´da barış rüzgarlarının esmesini istemeyen batılı güçler her defasında değişik senaryolar yazarak sahnelemek istemektedir. Irak´a özgürlük vaadiyle  giren ABD, özgürlük yerine o ülkeye ateş ve kaos bıraktı. Suriye´de de, farklı planlar düşünülmedi. Aynı senaryolar, aynı kaos aynı ateş!

                   ABD, yer altı kaynaklarını tükettikçe, başka ülkelerin yer altı kaynaklarına göz dikmeye alıştı. Suudi Arabistan´ın aracılığıyla Katar´ın yer altı kaynaklarını gözüne kestirdi. Bu anlamda Suudi Arabistan´da her zamanki taktiğiyle ekmeğine yağ sürerek Katar´a yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu oyunu Türkiye bozdu. Katar´ın yanında olduğunu söyleyerek gerekli adımları attı. Batının da istemediği bu. Türkiye güçlenmesin, aynı hasta adam olsun.  

                İsrail polisinin yarattığı dehşet kabul edilemez. Cuma namazından sonra Mescid´i Aksa´dan çıkan cemaatin üzerine plastik mermi, göz yaşartıcı gaza atmasının ardından barut gibi olan ortam bir kez daha gerildi. Filistinli gençler, çöp yakarak karşılık vermesinin yanında taş atarak, İsrail´in tutumunu protesto ediyor. 

İsrail hükümeti artık buna çözüm bulmalı. Mescid´i Aksa´nın Müslümanlar için ne denli önemli olduğunu anlama zamanı çoktan geçti.